Дошкільнят харчують аби дешевше, не переймаючись якістю продуктів

Дошкільнят харчують аби дешевше, не переймаючись якістю продуктів

Чим годують дошкільнят, «Відомості» намагалися дізнатись у цих контролюючих органів. Так, в управлінні УМВС України у Волинській області повідомили, що вже давно до таких перевірок їх не залучають, адже раніше цим опікувався підрозділ ветеринарної міліції.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

На останній сесії обласної ради депутат Андрій Турак, який є керівником сільськогосподарського підприємства імені Шевченка у селі Угринів Горохівського району, порушив питання якості дитячого харчування, зокрема молочної продукції. На його переконання, при проведенні тендерних торгів на закупівлю продуктів для дитсадків міста Луцька відбулися махінації і тепер діти споживають «порошкове» молоко, масло, яке за якістю гірше за спред, — принаймні такими були відповіді працівників дошкільних закладів, із якими поспілкувався Андрій Антонович. Ще двоє вихователів, за його словами, на запитання про якість «молочки» відповіли: «дайте доробити до пенсії», «не бунтуйте мені батьків».

— Натуральне масло не може бути по 50 гривень, адже для кілограма продукту необхідно 22 літри молока, — каже Андрій Турак. — Нехай літр вартує 2,5 гривні. Це вже собівартість, а ще є дорожні витрати тощо. Щодо молока, то його набовтають улітку — посушать чи заморозять — і взимку все це «викидають», коли є дефіцит молочної продукції. Як «творять» сир? Оскільки молока багато влітку, його збирають, заморожують кисломолочну продукцію, а взимку розморожують, додають сироватки й продають. Якщо такий сир узяти у марлеву тканину і підвісити біля тепла, то з нього витече 30% рідини — ось чим годують наших дітей. Не може нормальна якісна продукція конкурувати з неякісною дешевою.

При проведенні торгів із закупівлі молока та масла, за словами Турака, луцьке управління освіти проігнорувало вимогу тендерного комітету щодо якості молочної продукції. Адже стаття 8 Закону України «Про дитяче харчування» чітко говорить, що «у виробництві дитячого харчування застосовується сировина, яка виробляється переважно у спеціальних сировинних зонах», а «виробники сировини незалежно від форм власності у першочерговому порядку залучаються до виконання державного замовлення».

Незважаючи на це, переможцями були визнані підприємства, які не задовольняють вищезгадану вимогу й пропозиція котрих мала бути відхилена як така, що не відповідає вимогам документації конкурсних торгів. Такими своїми діями управління освіти Луцької міської ради порушило не лише ЗУ «Про здійснення державних закупівель», а й ЗУ «Про дитяче харчування».

Начальник управління освіти міськради Олег Гребенюк у коментарі «Відомостям» зауважив, що не погоджується з думкою Андрія Турака. За його словами, тендер проведено відповідно до чинного законодавства.

— Тендерний комітет у першу чергу розглядає цінову пропозицію і, звичайно, сертифікат якості, — каже Олег Володимирович. — Якщо всі сертифікати якості є, тоді основним фактором виступає цінова пропозиція. Якість харчування у навчальних закладах контролюють санепідемстанція, правоохоронні структури.

Чим годують дошкільнят, «Відомості» намагалися дізнатись у цих контролюючих органів. Так, в управлінні УМВС України у Волинській області повідомили, що вже давно до таких перевірок їх не залучають, адже раніше цим опікувався підрозділ ветеринарної міліції. А начальник санітарно-епідеміологічної станції міста Луцька Іван Ульчак на наше запитання відповів так:

— Уже другий рік ми не перевіряємо навчальні заклади, контролю нема — рятуйся, як сам можеш.

Начальник управління ветеринарної медицини у Волинській області Богдан Лозинський пояснив, що їхня структура здійснює контроль і нагляд за сировиною лише в загальному.

— Підвищуємо кратність дослідження тварин, де прямі поставки молока з господарств у навчальні заклади. Відсоток дуже малий, в основному молоко надходить від перекупників. На Волині є лише одне господарство Турака, яке виготовляє продукцію зі своєї сировини, тобто має завершений цикл: розливає молоко, кефір, робить масло і т. д. — своя якісна переробка. Крім того, здійснює виробництво у спеціальній сировинній зоні, що використовується для виготовлення продуктів дитячого та дієтичного харчування. Це господарство європейського зразка. У Турака абсолютно якісна та безпечна продукція, прийнятна й за ціною. Він не додає у масло, крім молочного, ніяких жирів. І якщо хтось каже, що Турак лобіює свої інтереси, то це не так, адже першочергово дбає про здоров’я дітей. Чому не залучають до забезпечення молочними продуктами навчальних закладів передусім нашого товаровиробника — питання до влади.

Саме до влади із депутатським запитом і звернувся Андрій Турак. З відповіді голови облдержадміністрації Володимира Гунчика випливає, що ще у 2013 році розпорядженням голови ОДА було рекомендовано міським головам, керівникам установ і організацій — розпорядникам бюджетних коштів — при забезпеченні бюджетних закладів області (лікарні, школи, санаторії, дитячі садочки й ін.) молочними продуктами віддавати перевагу продукції, яка виготовлена за ДСТУ і вироблена із сировини, заготовленої переважно в «спеціальних сировинних зонах».

«Із питань здійснення закупівлі продуктів харчування безпосередньо у їх виробників у серпні–вересні цього року проведено три наради у першого заступника голови облдержадміністрації С. Кудрявцева, за результатами яких дано відповідні доручення замовникам торгів та контролюючим органам, — ідеться у відповіді голови ОДА. — 7 жовтня 2014 року в облдержадміністрації під головуванням керівника апарату Дубняка Д. О. проведено засідання круглого столу з питань державних закупівель із керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та з участю контролюючих органів, де також наголошувалося на необхідності закупівлі якісних продуктів харчування безпосередньо у виробників».

Чому не прислухаються до рекомендацій влади замовники тендерних торгів? Можливо, аргументи не є настільки переконливими? Як зауважив керівник ПП «Тиверія», яке є офіційним представником підприємства ім. Шевченка та реалізує продукцію торгової марки «Угринівмолоко», Василь Місюрук, за керівництва Бориса Клімчука їхню продукцію постачали у дитсадки.

— Так, ціна на неї трішки вища, але ж якість не піддається сумніву,— зауважує Василь Місюрук.

Андрій Турак як вирішення проблеми пропонує йти шляхом поляків, де членами тендерних комітетів є батьки дітей, які навчаються у дошкільних закладах, і вони визначають, кому віддавати перевагу в постачанні продуктів харчування для їхніх малюків. На думку депутата, це унеможливить фальсифікації при проведенні торгів.

Ми ж зауважимо, що на сьогодні до складу тендерної комісії входять лише чиновники управління освіти.

Loading...