ЗМІ: Російський олігарх написав план захоплення України ще за правління Януковича

ЗМІ: Російський олігарх написав план захоплення України ще за правління Януковича

До підготовки сценарію конфлікту в Україні причетні люди російського олігарха Костянтина Малофєєва.

Джерело: Відомості

Журналісти російського видання «Новая Газета» отримали в своє розпорядження документ, імовірно написаний людьми з оточення президента РФ Володимира Путіна, в якому викладено сценарій конфліктів в Україні, анексії Криму та приєднання східних областей до Росії. 

Головний редактор «Новой Газеты» Дмитро Муратов заявив про те, що документ ще ніде не публікувався і заявив про його вихід в друк на наступному тижні. Однак, в ефірі радіо «Ехо Москви» він привів шокуючі цитати із зазначеного сценарію.

За словами Муратова, до підготовки сценарію конфлікту в Україні причетні люди російського олігарха Костянтина Малофєєва, якого українські правоохоронці підозрюють у створенні збройних формувань на Донбасі. На думку журналіста, хтось з оточення бізнесмена надав свій документ Кремлю.

«Це документ, який, імовірно, підготовлений групою людей, в якій, імовірно ж, брав участь відомий олігарх, людина... близька до АФК «Система», творець свого великого фонду, — я маю на увазі такого православного, найбільшого олігарха Костянтина Малофєєва. Хтось з його оточення, — я думаю, що це люди, які більше ніж він мають можливість увійти в адміністрацію президента, увійти в Кремль, принесли туди сценарій можливих подій», — сказав Муратов.

Він уточнив, що сценарій був написаний ще до того, як позбавленого звання президента Віктора Януковича усунули від влади.

«Янукович — людина невисоких морально-вольових якостей. Він боїться здавати пост президента, і одночасно готовий розміняти силовиків на гарантії збереження посади президента і своєї недоторканності», — наводить Муратов цитату з преамбули до сценарію.

Також у ньому йдеться, що Росія повинна втрутитися в події на території України, оскільки «країна (РФ) ризикує втратити не просто український ринок збуту енергоносіїв, але, що набагато небезпечніше, навіть непрямий контроль над газотранспортною системою України. Це поставить під удар позиції ВАТ «Газпром» у Центральній та Південній Європі, завдавши величезної шкоди нашій (російській) економіці».

Крім цього, в сценарії пропонується ініціювати приєднання Сходу України до РФ, мова йде в першу чергу про Крим та Харківську область.

«Поточні події в Києві переконливо показують, що перебування Януковича при владі може закінчитися в будь-яку хвилину. В цих умовах... представляється правильним зіграти на відцентрових прагненнях різних регіонів країни. І в тій або іншій формі ініціювати приєднання східних областей України. Домінантними регіонами для докладання зусиль мають стати Крим та Харківська область», — йдеться в документі, який цитує російський журналіст.

Для анексії Криму в сценарії пропонується збудувати піар-стратегію, яка б акцентувала «вимушений характер відповідних дій Росії на сході України і на півдні України».

Зокрема, пропонувалося нав'язати людям ідеї федералізації України, приєднання східних областей до Митного союзу а також приєднання до РФ.

«Перша — вимога федералізації, або навіть конфедералізації в якості гарантії для даних регіонів від втручання прозахідних і націоналістичних сил в їхні внутрішні справи. Потім — незалежний від Києва вступ східних і південно-східних областей на регіональному рівні у Митний союз. І потім — пряма суверенізація з подальшим приєднанням до Росії», — наводить Муратов слова з документа.

На його думку, документ був написаний ще в часи правління Януковича — приблизно від 4 до 15 лютого 2014 року. Також головний редактор «Новоой Газеты» нагадав, що причетний до створення сценарію конфлікту в Україні олігарх Малофєєв був тісно пов'язаний з ватажками бойовиків на Донбасі.

«Стрєлков (Ігор Стрєлков-Гіркін, відставний бойовик) працював у нього в Службі безпеки, Олександр Бородай, який очолив «уряд ДНР», теж працював у нього», — резюмував він. 

Loading...