ЗМІ: Путін переконав Угорщину не перепродувати Україні російський газ

ЗМІ: Путін переконав Угорщину не перепродувати Україні російський газ

Поки Євросоюз шукає шляхи скорочення залежності від російського газу, Угорщина розширює свою співпрацю з РФ в енергетичній сфері.

Джерело: Відомості

Про це пише ZN.UA з посиланням на агентство Bloomberg.

Після візиту російського президента Володимира Путіна в Будапешт 17 лютого, російський лідер пообіцяв Угорщині більш гнучкий контракт з «Газпромом» і менше «зайвого» газу. Зокрема, Росія відмовиться від принципу «бери або плати» і розширить можливості для використання підземних сховищ Угорщини.

Зараз Угорщина платить $ 260 за 1 тис. кубометрів російського газу при середній вартості в Європі в $ 270.

Як заявив Орбан журналістам після зустрічі з Путіним, його країна «утримається від перепродажу російського газу Україною».

Як зазначає «Дзеркало тижня», таке рішення не означає автоматичного припинення реверсних поставок з Угорщини в Україну (з 10 січня були відновлені після перерви з 25 вересня минулого року). В останні реверсні поставки з Угорщини здійснюються в обсязі близько 5 млн куб. м на добу.

Орбан розширює співпрацю в енергетичній сфері з Росією з початку роботи на посаді прем'єра, з 2010 року. Він пішов на прийняття кредиту від РФ в 10 млрд євро на будівництво двох нових енергоблоків АЕС.

Крім критики щодо санкцій проти Росії Орбан висловлювався на підтримку «Південного потоку», який Росія хотіла побудувати в обхід України. Чиновник також викликав роздратування у деяких його європейських колег своєю заявою про необхідність надати автономію етнічним угорцям в Україні.

Після його прес-конференції з Путіним, Орбан знову висловився проти ізоляції Росії. «Росія та Угорщина залежать один від одного, навіть якщо це більше нагадує залежність, скажімо, слона і миші, — сказав Орбан. — Ми також повинні дати щось взамін, Росія повинна знати, що може розраховувати на нас», — сказав він.

Будапешт залежить від російських енергоносіїв, і союзники на Заході висловлювали стурбованість його зближенням з Москвою. Основний обсяг російського газу Угорщина отримує через Україну. 

Loading...