Британські журналісти: Російські військові обстрілювали Україну з території своєї військової бази

Британські журналісти: Російські військові обстрілювали Україну з території своєї військової бази

Британські журналісти встановили місця, з яких солдати Росії вели вогонь по території України.

Джерело: Відомості

У Великобританії журналісти з організації Bellingcat investigative journalism group встановили, що армія Росії обстрілювала територію України з прикордонних російських населених пунктів Гуково і Селезньов, передає «Дзеркало тижня».

Про це повідомляє The Guardian, зауважуючи, що докази таких атак з російської території журналісти опублікували на своєму сайті англійською, німецькою та російською мовами. У своєму розслідуванні вони використовували військові супутникові знімки і метод аналізу кратерів від ударів артилерійських снарядів, які знайшли на полях в Донбасі.

Згідно з методом, існує два види таких кратерів: один з них утворений пострілом під малим кутом і має скошену форму, а інший — пострілом під великим кутом і має чітку трикутну форму. Проаналізувавши форму кратерів і провівши необхідні розрахунки, можна визначити точне місце, звідки були зроблені постріли.

Перший аналіз кратерів журналісти провели поблизу Амвросіївки, де вони виявили 330 слідів від падіння артилерійських снарядів. 14 липня тут стояли українські війська, які беруть участь у АТО. Вони зазнали удару ворожої артилерії. Дослідники проаналізували кожен кратер.

Зроблені розрахунки показали, що обстріл був здійснений з точки за 14 кілометрів від українського кордону вглиб Росії — з села Селезньов. Журналісти знайшли знімки слідів від коліс вантажівок у точному місці в селі, на яке вказують розрахунки. Фото свідчать, що кілька машин стояли поруч деякий час, а потім разом поїхали. Журналісти переконані, що це були установки «Град», які вели обстріл території України з російського села.

Ще одне місце, яке проаналізували британські журналісти, розташоване поблизу українського Червонопартизанська. Тут українські військові теж постраждали від серйозного артилерійського удару в період між 14 липня і 8 серпня і були змушені відступити. На полі дослідники виявили 813 кратерів, які залишилися після 8 атак з 6 різних місць, 5 з яких розташовані в Росії, а не на українській території.

Вдалося визначити, що одне з таких місць — російське містечко Гуково. Обстріл України з цього населеного пункту підтверджують численні відео, які журналісти знайшли на сервісі YouTube і в соціальних мережах.

Також журналісти вирахували дві вогневі точки біля Гуково, з яких велися артилерійські атаки на Україну. Тут вони теж знайшли сліди від вантажівок, які могли бути установками «Град».

У звіті дослідників йдеться про те, що таким же чином, аналізуючи кратери, вони встановили, що обстріл українського Свердловська 25 липня було здійснено з території російської військової бази в Павлівці. Обстріли України з території Росії відбувалися не тільки влітку. 21 листопада українські населені пункти Луганської області були обстріляні з території Росії, про що повідомив речник РНБО Андрій Лисенко. А ще 17 липня були оприлюднені докази відеодокази обстрілу «Градами» з території РФ.

Loading...