Ціна російського газу для європейців знизиться майже на третину

Ціна російського газу для європейців знизиться майже на третину

Середня ціна поставок російського газу в країни далекого зарубіжжя в цьому році складе $222 за тисячу кубів.

Джерело: Відомості

А середня ціна газу «Газпрому» для європейських споживачів у цьому році знизиться на 35% порівняно з 2014 роком.

Такі дані містяться в прогнозі соціально-економічного розвитку, розробленому Мінекономрозвитку Росії, а «Газпром» засновує свої корпоративні плани на офіційних прогнозах міністерства, пишуть «Ведомости».

Наступного тижня керівництво російського газового монополіста представить раді директорів стрес-тести фінансового плану при ціні на нафту в $40 і $50 за барель.

За даними «Газпрому», в 2014 р компанія експортувала до Європи 146,6 млрд кубів газу на $ 49,8 млрд. У цьому році поставки планується збільшити до 160 млрд куб. м. Але виручка при цьому знизиться на $ 14,3 млрд до $ 35,5 млрд, якщо виправдається прогноз Мінекономрозвитку. На Європу в 2014 р припало майже 70% виручки від усіх продажів газу «Газпромом».

Ціна на російський газ почала знижуватися ще торік через падіння ціни нафти, до якої прив'язані контрактні ціни «Газпрому». Але ціни на газ реагують на динаміку нафтових цін з відставанням в 6-9 місяців. Ще влітку компанія очікувала за підсумками року $ 350 за тисячу кубів, але в підсумку середня ціна за рік склала $ 341.

Ціна нафти Brent при цьому за другу половину 2014 знизилася більш ніж удвічі. Частково вплив падаючих цін на нафту вдалося нейтралізувати, у тому числі за рахунок введення спотових компонентів у контракти з європейськими споживачами, говорив на початку лютого заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв.

Loading...