В обмін на кредит МВФ Україна пообіцяла підвищити тарифи і доходи населення

Нова програма Extended Fund Facility — розширеного фінансування МВФ для України в розмірі $ 17,5 млрд — передбачає ряд важливих економічних і політичних реформ.

Джерело: Відомості

Крім того, програма передбачає виділення з держбюджету 12,5 млрд грн допомоги в 2015 році як компенсація малозабезпеченим верствам населення від підвищення цін і тарифів (в першу чергу, на енергоносії), пише «Дзеркало тижня».

Україна значно підвищить тарифи на енергоносії: до квітня 2017 року тарифи на газ та опалення поетапно будуть приведені «до рівня повного відшкодування вартості». Це в підсумку має призвести до бездефіцитності НАК «Нафтогазу України».

«З метою оздоровлення Нафтогазу, поклавши край вимивання Нафтогазом бюджетних коштів, було вирішено впровадити негайне коригування цін на газ та опалення з метою доведення їх до рівня повного відшкодування вартості до квітня 2017 року», — йдеться в релізі місії МВФ в четвер за підсумками її роботи в Києві.

Перший етап підвищення тарифів повинен розпочатися негайно. З наступного року інфляція повинна бути нижче 10%.

«Грошово-кредитна політика буде орієнтована на повернення інфляції до однозначних цифр у 2016 році при збереженні гнучкого обмінного курсу», — йдеться в документі.

Нова програма МВФ також передбачає граничний дефіцит держсектора управління в 4,6% ВВП.

«Фіскальна політика є ключовою умовою успіху економічних реформ. І в цьому напрямку ми налаштовані на здійснення кількох дуже амбітних кроків: ми переглянемо дефіцит бюджету, щоб дефіцит сектора загальнодержавного управління становив 4,6% ВВП», — сказала Яресько.

Програма передбачає ряд «важливих, складних, але ефективних рішень», заявив Яценюк: в управлінні економікою, боротьбі з корупцією, наведення порядку в енергетичному секторі, оптимізації і скороченні державних витрат, збільшенні до 3% ВВП видатків на інвестиції, скорочення апарату держчиновників, наведенні справедливості в пенсійній реформі (в першу чергу — скорочення та ліквідація «спеціальних» пенсій).

«Ми посилимо прогресивність оподаткування доходів громадян», — додала Яресько.

У грудні 2015 уряд проведе індексацію доходів населення: узгоджена з МВФ програма передбачає необхідність індексації або підвищення грошових доходів населення залежно від інфляції протягом усіх 4 років.

Також Україна проведе реформи в банківському секторі (кредити пов'язаним особам не повинні перевищувати встановлені нормативи, зміцнення балансів банків, модернізація системи регулювання та нагляду, ін.).

Серед запланованих реформ — антикорупційна і судова реформи, дерегуляція і поліпшення бізнес-клімату, реформа сектору управління держмайном.

Loading...