Волонтери: Якщо війну не зупинити там — вона прийде сюди, і ми будемо сидіти в підвалах, при свічках

Волонтери: Якщо війну не зупинити там — вона прийде сюди, і ми будемо сидіти в підвалах, при свічках

Волонтери, що працюють безпосередньо з бійцями на передовій, розповіли, як проходить мобілізація, чи постачає новоспечених військових держава і чи потрібна мобілізація взагалі.

Джерело: Відомості

Волонтер ініціативи «Повернись живим» Віталій Дейнега каже, що потрібно розвінчати міф про те, що у нас немає війни і мобілізація незаконна, пише портал «Новое время».

Хлопці, які пішли по своїй волі на фронт, коли ще тільки почалася історія з анексією Криму, за законом повинні бути демобілізовані в березні. Зрозуміло, що багато хто з них все одно залишаться воювати, але дуже багато хто хоче повернутися, каже волонтер.

«Дуже важливо, щоб наші солдати розуміли, що їх забирають на війну не назавжди, а на певний строк. Багато хлопців, які були в донецькому аеропорту, говорили мені: «Ми готові стояти тут стільки, скільки знадобиться, але ми хочемо знати, що 15 квітня я повернуся на свою роботу, до свого колишнього життя». Тому зараз дуже важливо, щоб кожен, йдучи на фронт, знав точну дату, коли він звідти повернеться. Для цього і потрібні хвилі мобілізації», — заявив Дейнега.

«Війна — надовго, нам потрібен людський ресурс, потрібна свіжа кров. Людей, які воюють, які втомилися і морально, і фізично — потрібно міняти, — говорить Дейнега. — Те, що відбувається зараз на сході, — напевно, найбільш серйозний конфлікт ледь не з часів Другої Світової. За кількістю артилерії, яка застосовується з двох сторін, за кількістю людей і озброєння, ця війна прецедентів практично не має. Якщо ми порівнюємо її з війною в Чечні або в Афганістані, — там не було такої кількості озброєння з двох сторін. По Краматорську, наприклад, працював «Смерч». Я не знаю випадків застосування «Смерчу» до цього».

Дуже важливо, щоб під час четвертої хвилі пішли воювати ті, хто відчуває в собі сили, вважають волонтери: якщо не підуть вони, то призовуть переляканих хлопчиків, мало придатних для ведення війни. На фронті гине багато якраз серед тих, кого змусили воювати, а не тих, які пішли добровольцями.

На сьогоднішній день, за підрахунками волонтерів, які активно стежать за процесом четвертої хвилі, у навчальних центрах перебуває вже більше 20 тис. чоловік, розповідає Давид Арахамія, волонтер ініціативи Народний проект і глава Ради Волонтерів при Міноборони.

З 100 тис. мобілізованих (а приблизно така кількість повісток розіслана на даний момент), 20 тис. вже надійшли в учебки. Таким чином, приблизно кожна п'ята повістка призводить до мобілізації. Якщо порівнювати з першою хвилею, показники четвертої — удвічі вищі.

Роботу військкоматів ускладнює той факт, що багато призовників живуть не за місцем прописки.

«У нас не буде війни строковиків, війни маленьких хлопчиків, пацанви, яку до нас сюди кидає Росія. В основному йде призов вже дозрілих чоловіків. У першу чергу, мобілізовують артилеристів, танкістів, зв'язківців та медиків, — розповідає він. — Багато людей, які зараз підуть за повісткою до військкомату, в принципі, на фронт не потраплять. Вони відслужать рік в місці постійної дислокації частини і потім просто повернуться додому».

Як підкреслює Валерій Логінов, офіцер дев'яносто п'ятого аеромобільної бригади з позивним Аскольд, люди, які прибувають в зону АТО, не обов'язково знаходяться на бойової позиції.

«Ніхто не відправить людину відразу на передову, тому що людині необхідно адаптуватися в польових умовах. Якщо війну не зупинити там — вона прийде сюди, і ми будемо сидіти в підвалах, при свічках, так само, як сидять люди там. І тоді війна пройде через сім'ю кожного. Ось для чого потрібна ця мобілізація». 

Loading...