Астрономи знайшли пару зірок, які викличуть вибух наднової

Астрономи знайшли пару зірок, які викличуть вибух наднової

Знайдено першу тісну пару зірок, подальше злиття яких спонукає вибух наднової.

Джерело: Відомості

Астрономи, використавши обладнання ESO у поєднанні з телескопами на Канарських островах, виявили дві на диво масивні зорі у центрі планетарної туманності Henize 2-428. Оскільки вони обертаються одна навколо іншої, то очікується, що зорі повільно йдуть на зближення. А десь через 700 мільйонів років, коли зорі зіллються, вони міститимуть достатньо матерії, щоб запалити величезний вибух наднової. Результати досліджень вийдуть у широкий світ у журналі Nature за 9 лютого 2015, розповіли у прес-службі Європейської Південної обсерваторії.

Міжнародна група астрономів виявила тісну пару білих карликових зірок — крихітних дуже щільних зоряних залишків, котрі мають загальну масу приблизно в 1.8 рази більшу, ніж у Сонця. Наразі це наймасивніша із знайдених подібних зоряних пар, і коли ці дві зорі у майбутньому зіллються, то створять нестримний термоядерний вибух, котрий породить наднову типу Ia.

Дослідна група, котра знайшла цю масивну зоряну пару, насправді хотіла спробувати вирішити іншу проблему. Одним із об'єктів, котрий астрономи досліджували, є незвична на вигляд планетарна туманність, відома як Henize 2-428.

«Коли ми подивилися на центральну зорю цього об'єкта через Дуже Великий Телескоп (VLT) ESO, то виявили не одну, а двійко зірок у центрі цієї дивно однобокої сяючої хмари», — розповів співавтор статті Анрі Боффін, вчений із ESO.

Дослідники виявили, що кожна із зірок має масу трохи менше, ніж у Сонця, і що період їх обертання навколо спільного центру мас становить чотири години. Вони досить близько одна до одної, а тому, згідно загальної теорії відносності Ейнштейна, вони будуть взаємно наближуватись по спіралі у зв'язку з випромінюванням гравітаційних хвиль, перш ніж зрештою зіллються в єдину зорю у найближчі 700 мільйонів років.

Та новостворена зоря буде настільки масивною, що нічого не зможе запобігти її саморуйнуванню із наступним вибухом у вигляді наднової.  

Loading...