WSJ: Меркель висунула ультиматум Путіну

WSJ: Меркель висунула ультиматум Путіну

Канцлер Німеччини Ангела Меркель порадила президенту Росії Володимиру Путіну погодитися на мирний план по Україні, пригрозивши в разі відмови ввести нові санкції.

Джерело: Відомості

Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на дипломатичні джерела.

Президент Росії на переговорах у Мінську 11 лютого, швидше за все, прийме мирний план, розроблений лідерами Німеччини та Франції, вважають дипломати. За їх словами, у разі відмови Путіна від мирного врегулювання війни в Україні країни Заходу введуть санкції проти російських компаній, а також розширять список росіян, чиї рахунки та майно за кордоном будуть заарештовані, пише «Сноб».

Також Меркель пригрозила Путіну, що не стане заважати планам США відправити в Україну летальну зброю, в тому числі ракети і безпілотники. При цьому офіційно канцлер Німеччини не підтримує ідею американських військових налагодити поставки в Україну.

Як відомо, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд розробили мирний план по Україні, який представили на початку лютого президентам Росії і України. На середу, 11 лютого, в Мінську заплановано переговори в «нормандському форматі», в яких братимуть участь лідери Росії, України, Франції та Німеччини.

Мирний план Олланда і Меркель передбачає створення демілітаризованої зони шириною в 50-70 кілометрів, з якої буде виведена вся військова техніка. Також південно-східним областям України пропонується надати широку автономію.

Президент Росії 8 лютого повідомив, що поїде на переговори в Мінську, якщо «вдасться узгодити ряд позицій, які ми останнім часом інтенсивно обговорювали». Не відомо, про які саме позиції йдеться.

Президент України 7 лютого повідомив, що готовий надати Донецькій та Луганській областях автономію, якщо українці висловлять таку думку на загальному референдумі. Також Петро Порошенко припустив, що може винести на обговорення питання про державну мову.

Loading...