Луцький спиртогорілчаний комбінат знову запрацює

Луцький спиртогорілчаний комбінат знову запрацює
Під час огляду потужностей Луцького спиртогорілчаного комбінату

Керівник Луцького спиртого­рілчаного комбінату Денис Шмаров повідомив, що нині завершуються останні підготовчі роботи з відновлення виробництва горілки.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Луцький спиртогорілчаний комбінат (у 2011 році його приєднали до ДП «Укрспирт», і тепер це лише Луцьке МПД — місце провадження діяльності) відновлює свою діяльність. Принаймні так запевнив виконувач обов’язків директора державного підприємства «Укрспирт» Роман Іванюк, який побував у Луцьку з робочим візитом. До речі, пан Іванюк сам родом із Луцька, минулого року балотувався у народні депутати від Блоку Петра Порошенка по одномандатному виборчому округу № 22 (м. Луцьк).

— Я лучанин, і мені, вашому співвітчизнику, дуже хочеться, щоб підприємство працювало, — розпочав зустріч із трудовим колективом заводу Роман Іванюк. — Ми з вашим керівником (Денис Шмаров. — Авт.) активно працювали, щоб уже наступної неділі почав роботу цех із розливу горілки. Підписано кілька контрактів — як на виготовлення власної продукції, так і на відвантаження на експорт. Перший етап — максимальне завантаження ліній із розливу горілки, другий — запуск самого спиртового заводу, адже правильно й ефективно буде, коли працюватиме одночасно не лише цех, а і сам спиртозавод. Наразі ми пропрацьовуємо варіанти додаткової реалізації спирту, який буде виготовлено на підприємстві. Хочемо, щоб завод працював на повну потужність. Активно проведемо роботу з аудиту інтелектуальної власності щодо виявлення тих торгових марок, які є в нас у наявності. Плануємо проаналізувати ситуацію ще з однією торговою маркою, яку, можливо, також розливатимемо на підприємстві, та проведемо аналіз контрагентів, із якими будемо працювати.

Щодо спиртової галузі України загалом, то, за словами директора ДП «Укрспирт», із 41-го заводу нині працює лише п’ять. Хоча новий керівник ставить завдання до березня відновити роботу ще трьох-чотирьох, включаючи й луцький. Минулого року було вироблено та реалізовано 51 млн декалітрів продукції, тоді як у 2006-му цей показник становив 34 млн.

— ДП «Укрспирт», яке ми отримали, мало простроченої заборгованості перед зерновиками майже 70 млн грн, дебіторська заборгованість підприємства становила більше 300 млн грн, — розповів Роман Іванюк. — Підприємство систематично доводили до такого стану. Проте майже за місяць вдалося потрохи налагодити ситуацію, ми зменшуємо заборгованість за поставлену продукцію, енергоносії, стараємося відкривати нові ринки збуту. В мене майже кожного дня є зустріч із іноземними представниками, які хочуть імпортувати українську продукцію: спирт питний, технічний, горілчані вироби. Завдання — максимально відновити ринки збуту і запустити підприємства, які наразі простоюють. Попит на горілчані вироби сягнув за січень 350 тис. декалітрів, за лютий, сподіваємося, буде 570 тисяч. Це дуже мало, адже потужність підприємств, які входять у ДП «Укрспирт», становить 23 млн декалітрів. Стимулюємо горілчані компанії купувати нашу продукцію та розливати свої напої в Україні саме для експорту. Маємо сильних конкурентів, наших сусідів — Білорусь і Росію. Дуже розраховуємо на експортні поставки, спілкуємося з Туркменістаном, Азербайджаном, Казахстаном — із тими ринками, куди історично були відвантаження українського спирту. Максимально збільшуємо потужності заводів, які працюють, для того, щоб не допустити ні найменшої можливості виготовлення необлікованої продукції.

Роман Іванюк запевнив, що мова про приватизацію ДП «Укрспирт» не ведеться. Про те, чи є перспектива повернути Луцькому заводу статус окремої юридичної особи, сказав, що ні. На запитання, чи поніс хтось із попереднього керівництва підприємства покарання за розтрату майна на суму 134,8 млн грн і яка сьогодні ситуація із кримінальними справами, що були відкриті за фактом цих порушень, відповів, що розгляд справ триває, по ходу відкриваються нові.

Керівник Луцького спиртого­рілчаного комбінату Денис Шмаров повідомив, що нині завершуються останні підготовчі роботи з відновлення виробництва горілки. Також у планах відновлення роботи фірмового магазину, який діяв колись біля заводу.

— Наразі підприємством досягнуто домовленостей із представниками Німеччини, Сербії для відвантаження горілки на закордон у кількості 100 тисяч пляшок на початковій стадії, — зауважив Денис Шмаров. — Якщо завантажити підприємство не на сто, а хоча б на 80 відсотків, то воно матиме можливість відраховувати у державний бюджет понад 80 млн грн і два мільйони — до місцевого.

Керівники запевнили трудовий колектив, що всі робочі місця будуть збережені, не планується жодних скорочень, заробітну плату виплачуватимуть вчасно.

Loading...