«Чорнобильцям» урізали пільги

«Чорнобильцям» урізали пільги

Пільги також втратили громадяни, які належать до 4-ї категорії постраждалих осіб, і діти-чорнобильці.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

На Волині проживає майже 145 тисяч громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 47 тисяч дітей. Саме для цієї категорії у попередні роки були передбачені певні пільги. Цьогоріч держава їх суттєво урізала.

Як повідомила директор департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксана Гобод, для 1-ї і 2-ї категорій чорнобильців збережено всі пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Однак для 2-ї категорії вилучено першочергове щорічне забезпечення санаторно-курортними путівками. Для 1-ї оздоровлення залишається.

— Що стосується громадян, які віднесені до 3-ї категорії, то вони не будуть мати права на першочергове щорічне забезпечення санаторно-курортними путівками, безплатне придбання ліків та протезування, — розповіла Оксана Михайлівна. — 50% знижка за комунальні послуги з 1 липня 2015 року надаватиметься з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, який не повинен перевищувати величини доходу, що дає право на соціальні пільги. На сьогодні він трохи більший як 1700 грн на кожну особу.

Пільги також втратили громадяни, які належать до 4-ї категорії постраждалих осіб, і діти-чорнобильці. Зокрема, таких дітей та їхніх батьків позбавили пільг щодо повного державного забезпечення до вступу їх до школи шляхом безплатного виховання у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги. Тож за дитсадки тепер доведеться платити. Їх також позбавлено безплатного проїзду в межах України на всіх видах транспорту, крім таксі дитині й особі, яка супроводжує хвору дитину; щорічного безплатного забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення.

— Це одне з найболючіших питань, і я маю надію, що при розгляді проекту змін до бюджету в лютому все-таки віднайдуться кошти на оздоровлення цієї категорії дітей, — зауважила Оксана Гобод.

Відмінено виплати грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади; надання путівки для оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах жінкам, які проживають на території радіоактивного забруднення, під час вагітності; щомісячних виплат, передбачених пп. 6 і 8 ч. 1 ст. 30 Закону № 796.

Виключено доплату громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, пенсіонерам і студентам.

— Змінено ст. 52 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою передбачено щомісячну компенсацію сім’ям за втрату годувальника внаслідок аварії на ЧАЕС, — продовжує посадовець. — Якщо раніше компенсація призначалася на кожного непрацездатного члена сім’ї, який був на його утриманні, у порядку та розмірах, встановлених Кабміном, то тепер ця компенсація має становити 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, незалежно від пенсії. Змінено ст. 60 про право вибору пільг та компенсацій особами, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи. Якщо раніше особа «чорнобилець» мала декілька статусів, наприклад була ще інвалідом війни або прирівняна до інваліда війни, то, скажімо, інвалід війни мав більшу пільгу на оплату житлово-комунальних послуг й особа могла скористатися нею, санаторно-курортне могла вибрати або як інвалід війни, або як чорнобилець. І, крім того, якщо сім’я була багатодітною, могли використати право на ще окремі пільги, наприклад пільговий проїзд. На сьогодні чорнобильці, як і багатодітні сім’ї, можуть скористатися тільки пільгами та компенсаціями за одним із законів.

— На превеликий жаль, найбільше зміни вдарили по дітях, і тепер маємо купу телефонних дзвінків від жителів наших трьох районів: Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького, адже там проживають сім’ї, в яких виховується троє та більше дітей, — додає начальник відділу компенсацій, оздоровлення, переселення та забезпечення житлом громадян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, Людмила Нікітюк. — Частина дітей відвідує дитячі садочки, які були до 2015 року безкоштовні, а ті батьки, діти яких не відвідували дошкільні заклади, мали право на отримання компенсації, що визначалась органами місцевого самоврядування. Виходило в місяць на одну дитину від 200 до 250 грн. Якщо троє дітей, то для сім’ї тих 750 грн були суттєві гроші. Законом це відмінено.

Що стосується змін виплат іншим категоріям громадян, то, наприклад, пільговий проїзд залишається для інвалідів 1-ї та 2-ї груп, для решти з 1 червня ця пільга припиняється, можливо, введуть адресну грошову допомогу.

— Розрахунок пільг із оплати житлово-комунальних послуг для багатодітних, учасників війни, дітей війни, жертв нацистських переслідувань, а також бюджетників із 1 липня здійснюватимуть за доходами, — пояснює Оксана Гобод. — Дохід має не перевищувати встановленої норми, що дає право на соціальну пільгу, а це 1710 грн на одного. На Волині сьогодні фактично всі багатодітні отримують допомогу як малозабезпечені й їхній дохід нижчий від цієї норми, в учасників чи дітей війни також дохід нижчий. А у селах практично всі одержують мінімальні пенсії.

Щодо виплати допомог при народженні дитини, то наразі нічого не змінено.

Loading...