Депутат Верховної Ради Павло Кишкар: Грати в піддавки на війні не дозволю нікому

Депутат Верховної Ради Павло Кишкар: Грати в піддавки на війні не дозволю нікому

Шахта № 9 буде закрита, а шахтарі мають бути забезпечені робочими місцями. І це рішення фракції «Самопоміч».

Автор: Розмовляв Михайло ГАРЩАЛЬ / Джерело: Відомості

Павло Кишкар — депутат Верховної Ради. До обрання в парламент від об’єднання «Самопоміч» командував групою інформаційної війни батальйону «Донбас» Національної гвардії України. Поспілкуватись із Павлом вдалось у період перебування його на Волині у справах нововолинських шахтарів.

— Росія проводить бойові дії не тільки на Донбасі, але й в інформаційному просторі. Як ви бачите вирішення проблеми інформаційного наповнення українських медіа?

— Потрібно почати з нуля створювати систему інформаційної безпеки, якої зараз не існує. Міністерство інформації не працює. Штату немає. Є тільки міністр. Міністр заради міністерського звання. Ніякої реальної роботи ні міністр, ні так зване міністерство не здійснює. Всі пропозиції, які ми напрацювали (має на увазі фракцію «Самопоміч». — Авт.), передані міністру особисто. Будемо мати надію, що він до них дослухається й у нього буде розуміння того, що це має бути комплексна робота і взаємодія Мінінформації з Міністерством оборони, службами, які займаються розвідкою, МЗС. Ідеально, щоб за це відповідала одна людина. Яким чином це буде організовано — не знаю.

— Тобто наразі все у зародковому стані?

— Сьогодні все, що є в інформаційному просторі, робиться силами активістів та волонтерів. Повернуся до наших ідей. Ми говоримо про необхідність створення російськомовних каналів потокового відео з достовірною українською інформацією, інформаційних центрів для громадян Російської Федерації та громадян, які перебувають на окупованих територіях, із метою їх інформування про реальну ситуацію в Україні, про створення емейл-розсилок із відображенням реальної ситуації. Ми говоримо, але ніхто цього не робить. Усе пущено на відкуп громадським активістам і волонтерам, тому не варто очікувати на результат. В інформаційному полі, яке існує в Україні, не прослідковується ідеологічна складова. Ніхто цим системно не займається. На жаль.

— Щодо цивільного захисту населення. На рівні адміністрацій, як ми бачимо, не відбувається жодних дій. Думаємо, що війна десь там далеко і не вийде за ті межі, в яких зараз є. Але, дивлячись на поведінку Росії, можна припустити, що цей конфлікт дуже швидко здатний перерости у широкомасштабні бойові дії.

— Щодо відповідальності осіб облдержадміністрацій і місцевих органів влади — тут має сказати своє слово громадськість, потрібно тиснути на чиновників, піднімати питання на загал в усіх засобах масової інформації. І це швидше змусить місцеву владу дослухатися.

— Яка ваша думка стосовно тривалості військового конфлікту на Донбасі?

— Я не знаю стратегічного задуму, адже багато військових речей є таємницею і довідатися та проаналізувати їх ми не можемо. Але є чітке переконання, що цього року конфлікт буде вирішений. На мою думку, перемогою Української держави. Є велика кількість людей, небайдужих до ситуації, велика кількість патріотів, які бажають воювати і мають відповідний стан здоров’я, є чітке розуміння тих процесів, що відбуваються всередині Російської Федерації — вони фактично на межі вибуху. І ми мусимо в своєму інформаційному просторі підсилити рух і тенденцію. Сукупність подій на воєнному театрі дій і в громадянському суспільстві РФ приведе до завершення війни.

— Дуже оптимістичний сценарій…

— Реалістичний. Потрібно, щоб кожен робив щось для загальної перемоги, і, думаю, ми швиденько це вирішимо.

— Днями у вас була зустріч із гірниками Нововолинська. Нововолинськ — шахтарське місто, і велика кількість людей живе за рахунок роботи в шахтах. Їх закриття призведе до безробіття. Як уникнути цього?

— Я постійний учасник робочих нарад при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. Ми цілком свідомі того, що шахти і робочі місця у Волинському басейні мають бути збережені. Яким чином? На наш погляд, це добудова шахти № 10. Проблема доставки вугілля до кінцевого споживача — питання державної ваги. Мною особисто підготовлено звернення до прокуратури щодо перегляду виконання положень інвестиційних зобов’язань ДТЕКу (ДТЕК — найбільша приватна енергетична компанія України, чиї підприємства працюють у сферах видобутку та збагачення вугілля, а також на ринках генерації та постачання електроенергії; є енергетичним підрозділом СКМ, а та в свою чергу належить Ринату Ахметову. — Ред.), інвестиційних зобов’язань компанії Наталії Королевської щодо центральної збагачувальної фабрики «Червоноградська». Що дозволить нам у подальшому говорити про повернення їхніх активів до державної власності та збереження контакту між видобувачем і споживачем вугілля, першочергово це стосується ТЕС.

Зверніть увагу, держава на сьогодні не має програми енергетичної безпеки. Фракція об’єднання «Самопоміч» невпинно працює над її розробкою. Залучені майже всі депутати, понад 60 експертів, у тому числі з-за кордону. Думаю, в найближчі 2–3 місяці будемо мати готовий документ у вигляді стратегії енергетичної безпеки країни, який буде представлений для обговорення громадськості. В подальшому таких помилок, як відмова від власних ТЕС, які дають робочі місця за різними напрямками, не буде. Сьогодні ми в жорсткій опозиції до діяльності корпорації «ДТЕК».

— А дев’яту шахту потрібно закрити?

— Шахта № 9 буде закрита, а шахтарі мають бути забезпечені робочими місцями. І це рішення фракції «Самопоміч».

— Повернемося до військових дій на Сході. Як вважаєте, варто було утримувати аеропорт?

— Так. І для цього було зроблено все можливе. Звісно, були певні помилки у плануванні, забезпеченні і веденні бойових дій. Це призвело до полону наших хлопців. Думаю, що зміна керівництва Генерального штабу, керівництва Міністерства оборони і керівництва Антитерористичного центру — назріла. Ці люди повинні бути притягнуті до відповідальності, а нові, з оперативно-тактичним та стратегічним мисленням, мають прийти до керівництва Збройними силами й очолити АТО загалом.

Є речі, які мені не зрозумілі, й я хотів би, щоб мені, як народному депутату, їх пояснили, або ж буду оголошувати про вихід із коаліції. Буду в жорсткій опозиції до людей, які нічого не роблять щодо забезпечення воїнів усім необхідним, збереження їхнього життя, здоров’я, створення можливостей для ведення бойових дій. Грати в піддавки на війні нікому не дозволю, бо ці піддавки коштують життя. Наші вояки мають бути забезпечені всім необхідним для того, щоб вести бойові дії відкрито і мати змогу не тільки оборонятися чи чекати обстрілу «Градами», але й робити оперативно-тактичні маневри, використовуючи новітні зразки озброєння.

— Зараз в інформаційному просторі йде обговорення чергової хвилі мобілізації та потреби в оголошенні воєнного стану в Україні.

— У нас є чітка позиція — ми за введення воєнного стану, принаймні на окремих територіях, тому що війну потрібно називати війною. Але я наголошую, що проведення самої мобілізації не вирішує серйозні питання. Наприклад, якісної підготовки військових і забезпечення їх необхідним. Тобто хоч сто тисяч людей, які не вміють стріляти, мобілізуйте — нічого не зміниться на фронті. Ми мусимо визнати, що мають бути системні кроки вдосконалення самої системи управління, а потім уже проведення тих чи інших мобілізаційних заходів. На сьогоднішній момент мобілізація є засобом для підсилення, зокрема, морально-вольових якостей вояків на Східному фронті, забезпечення резервів. Проводиться вона в чіткому дотриманні законодавства і до прийнятого закону про часткову мобілізацію. Однак системні питання не вирішені, й ми зі свого боку будемо їх озвучувати, кричати при необхідності. Потрібно буде виходити з коаліції — виходитимемо, треба буде здати мандат і піти на фронт — здамо та підемо на фронт. Хочеться провести системні зміни, щоб люди залишилися живі й це все завершилось.

Loading...