У четвер на Волині остаточно узгодять графіки вимкнення світла

У четвер на Волині остаточно узгодять графіки вимкнення світла

18 грудня Геннадій Зубко проведе першу селекторну нараду на посаді віце-­прем’єр-­міністра України, де обговорюватимуть стан справ у розрізі енергоощадних заходів.

Джерело: Відомості

Відповідну ситуацію уже аналізували на місцях – голова облдержадміністрації Володимир Гунчик провів нараду у відеоселекторному режимі, повідомили у прес-службі Волинської ОДА.

До обговорення надважливого питання долучилися Сергій Кудрявцев, перший заступник голови облдержадміністрації, Володимир Бондарук, заступник директора департаменту житлово­комунального господарства та будівництва облдержадміністрації, Мирослав Коротя, голова правління ПАТ «Волиньгаз», Дмитро Іванов, комерційний директор ПАТ «Волиньобленерго», та представники волинських міст — Луцький, Нововолинський та Володимир­Волинській міські голови Микола Романюк, Віктор Сапожніков та Петро Саганюк.

«Ситуація досить напружена, — коротко ввів у курс справ Сергій Кудрявцев. — За 10 днів грудня область перевищила ліміти споживання газу на 2 мільйони кубів. Відтак, те, що вдалося зекономити у листопаді, ми «з’їли» всього за 10 днів. Окрім того, відсутня позитивна динаміка щодо оплати: оперуємо тими ж показниками. Тому, або ми будемо збільшувати розрахунки, або доведеться чинити радикально.

Якщо аналізувати ситуацію у розрізі міст, то найліпша картина у Нововолинську. Місто шахтарів демонструє найкращий рівень оплати за спожиту послугу».

«Якщо нічого кардинально не зміниться, то ми вкладемося у ліміти, — запевнив Віктор Сапожніков. — Але, звісно, все залежить від температурного режиму».

А от у Володимирі­Волинському дається взнаки задавнена проблема: ліміти виділено, але без урахування потреб військової частини, розташованої у місті. І хоча у Княжому граді економлять, як можуть (звели до мінімуму обігрів навчальних закладів, бо учні пішли на канікули), одначе вже говорять, що ввійти в графік не можуть.

У Ковелі станом на 10 грудня мають 88% оплати за використаний газ і 152 тис. грн. боргу. Тамтешня влада запевняє: в ліміти споживання газу вкладається.

Що ж до обласного центру, то тут ситуація чи не найскладніша: нині рівень оплати становить 74%, а економії — 20 – 25%. Представники луцької влади запевняють, що 30% — реальна позначка, але більшого не досягти. При цьому Кабмін просить 35%. Луцьк вкладеться у ліміти, якщо не подаватиме гарячу воду цілодобово, а за графіком. Інакше ситуація має всі шанси бути плачевною.

«У Луцька й Володимира­Волинського проблема з лімітами на газ через існуючі борги, — повідомив Мирослав Коротя. – За такого сценарію ми взагалі не можемо подавати тепло. Єдине, що тішить: відповідно до закону в розпал опалювального сезону не можна припинити подачу газу комунальним підприємствам. Інакше так і сталося б. Що ж до економії електроенергії, то й тут необхідно тримати руку на пульсі, аби ситуація не вийшла з-під контролю. Вихід – розробити графік відключень».

«Краще знати, коли відключать електроенергію, й відповідно до нього коригувати плани подальших дій, аніж раптово і без попередження зостатися без світла, — наголосив Володимир Гунчик. – Необхідно регулювати процес, підлаштовувати графік нагальних справ, тоді промисловість також зможе планувати свою роботу без особливих втрат. Бо, якщо ми не візьмемо ситуацію під контроль, то маємо всі шанси повернутися у 90­ті, коли вимкнення були звичними».

Відтак, уже сьогодні керівники районів та міст обласного значення отримали проекти графіків вимкнень. На оперативний розгляд та внесення пропозицій – день­два. Уже в четвер область матиме загальний графік вимкнень. 

Loading...