Богомолець розкритикувала страхову медицину від Яценюка

Богомолець розкритикувала страхову медицину від Яценюка

Народний депутат Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка Ольга Богомолець розкритикувала пропозицію прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про введення страхової медицини в стислі терміни.

Джерело: Відомості

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Виступав прем’єр — про введення страхової медицини. Його твердження про те, що ввести страхову медицину необхідно з 1 січня 2015 — є вкрай небезпечним для України. Адже не створені механізми контролю якості надання допомоги і розрахунків. Це створює безпрецедентну нову корупційну системну складову!» — пише вона.

«Для введення страхової медицини в Україні потрібно провести:

— повну інвентаризацію всіх медичних установ;

— адаптувати європейські клінічні протоколи;

— створити реєстри всіх медичних працівників та механізми їх фінансового заохочення;

— провести розрахунки вартості медичних послуг;

— створити єдиний медичний простір;

— затвердити базовий гарантований пакет безоплатних медичних послуг;

— створити систему контролю якості надання професійної медичної допомоги пацієнтам.

Все це реально зробити за півроку — відповідально, прозоро і правильно! Але без цих попередніх кроків, введення страхової медицини не покращить ні стану лікарів, ні стану пацієнтів в Україні! Також дуже дивним і невідповідним до прозорості роботи і боротьби з корупцією є переведення відповідальності за введення страхової медицини у відання комітету з соціального захисту. Адже страхова медицина має базуватися на діагнозі лікаря і тільки її пряме єднання з системою охорони здоров’я дозволяє уникнути корупції і провести жорсткий контроль адресного використання коштів. Створення ж окремого механізму страхування, не прив’язаного до діагнозу пацієнта, відчиняє різнобарвні вікна для корупції», — повідомила Богомолець. 

Loading...