Експлуатація авто взимку: на що потрібно звернути увагу

Експлуатація авто взимку: на що потрібно звернути увагу

Якихось змін у Правилах дорожнього руху в зимовий період немає, водії взимку мають бути особливо пильними.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

До сезонних особливостей експлуатації транспортних засобів потрібно готуватися заздалегідь. Адже літня та зимова техніки керування автомобілем суттєво відрізняються, а отже, незнання цих відмінностей може спричиняти дорожньо-транспортні пригоди. Про те, на що варто звернути увагу водіям і чи підготовлені дороги Волині до експлуатації у зимовий період, ведемо мову із начальником відділу моніторингу, юридичного забезпечення та профілактичної роботи УДАІ УМВС України у Волинській області Олександром Паламарчуком.

Як розповів Олександр Паламарчук, у ході проведення осіннього комісійного обстеження вулично-шляхової мережі області та підготовки до експлуатації в зимовий період встановлено, що виробничі підрозділи, підпорядковані ДП «Волинський облавтодор», не забезпечені паливно-мастильними матеріалами й у достатній кількості запасними частинами, акумуляторами та шинами, що не дає змоги раціонально використовувати наявну техніку при ускладненні погодних умов.

— Станом на 06.11.2014 філії ДП «Волинський облавтодор» піском і сіллю забезпечені на 100% від потреби, — повідомив Олександр Паламарчук. — Підписано 46 договорів на залучення 83 одиниць техніки сторонніх організацій для робіт, пов’язаних із очищенням доріг від снігу. Та найскладнішою залишається ситуація із нестачею паливно-мастильних матеріалів, оскільки при потребі 30 т бензину та 60 т дизпалива їх запаси відсутні взагалі.

Якихось змін у Правилах дорожнього руху в зимовий період немає, однак, наголошує Олександр Олександрович, водії взимку мають бути особливо пильними. Дистанція повинна бути мінімум удвічі більшою порівняно з літнім періодом, друге важливе правило — дотримання безпечної швидкості, адже гальмівний шлях у разі опадів суттєво збільшується. Тож у населених пунктах не потрібно тиснути на педаль газу: раптова перешкода на дорозі може стати причиною ДТП, якої важко уникнути в негоду. А водіям, стаж яких за кермом не перевищує двох років, узагалі не варто перетинати позначку 70 км/год. Олександр Паламарчук радить особливу увагу звертати на проїзд повз зупинки громадського транспорту, перехрестя й пішохідні переходи. Адже проїзна частина, покрита льодом, може стати причиною раптового потрапляння людини під колеса та некерованого заносу автомобіля.

— Вже зараз, — каже Олександр Олександрович, — за умов ранкових заморозків водіям потрібно потурбуватися про заміну літньої гуми на зимову. І хоч за це не передбачено штрафу, але то передусім безпека водія, а тому поставитися до цього потрібно відповідально. Не варто змагатись у дизайні та величині шин — краще міняти на ті, які передбачені заводом-виробником, інакше така забаганка може стати причиною втрати керованості й збільшення навантаження на двигун вашого авто. Проблема вибору гуми постає майже перед кожним водієм. Я пропоную декілька порад, як максимально забезпечити своє авто взимку. Гума з шипами чи без них? Цей вибір — головний біль для багатьох автомобілістів, і суперечки про переваги та недоліки різних типів шин будуть продовжуватися довго, але вирішувати автовласнику. Найпростіший спосіб зрозуміти, яку гуму вибрати, — зрівняти експлуатаційні особливості шипованої та нешипованої гуми. Ожеледиця — гума з шипами, асфальт — гума без шипів, сніжні навали — з шипами, мокрий сніг та болото — без шипів.

Таким чином, вибір гуми прямо пропорційний дорогам, по яких ви будете їздити.

— На що потрібно звернути особливу увагу під час купівлі шин?

— Усі шини діляться на три категорії. Перша категорія найякісніша, але, на жаль, і найдорожча. До неї належать шини фірм Nokian, Michelin, Good Year, Continental, Pirelli, Dunlop, Bridgestone та Gislaved. До другої категорії — BFGoodrich, Yokohama, Kumho, Hankook, Fulda, Toyo й інші. І третя категорія найдешевших шин — «Кама», «Таганка», Rosava й інші. Також важливо правильно підібрати розмір. Оптимальний вказаний у сервісній книжці транспортного засобу. Якщо він відсутній, то його можна взнати у будь-якого дилера. Важливо дотримуватися розмірів шин, які радить виробник. Недотримання цього параметру дуже небезпечне. Є шини, на яких стоять різнокольорові маркери: зелені, червоні, жовті. Багато хто думає, що так на гумі вказують брак, але це не так. Кольорова мітка служить для позначення місця, в якому повинен розміщуватися золотник. Треба уважно слідкувати за станом тиску в шинах, оскільки цей чинник дуже впливає на керування автомобілем. Відповідно до п. 31.4.5. Правил дорожнього руху, шини легкових і вантажних автомобілів із дозволеною максимальною масою до 3,5 т повинні мати залишкову висоту малюнка протектора менше 1,6 мм, вантажних автомобілів із дозволеною максимальною масою понад 3,5 т — 1,0 мм, автобусів — 2,0 мм, мотоциклів і мопедів — 0,8 мм. Невиконання цих вимог, відповідно до ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів», тягне за собою накладення штрафу від 255 до 340 гривень.

Loading...