Європа допоможе Луцьку модернізувати систему теплопостачання

Європа допоможе Луцьку модернізувати систему теплопостачання

Свої підписи під документами поставили Луцький міський голова Микола Романюк, директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук, директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер, менеджер Фонду E5P Єва Манік.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Луцька міська рада, ДКП «Луцьктепло» близько двох із половиною років вели перемовини з Європейським банком реконструкції і розвитку щодо отримання кредитних та грантових коштів на модернізацію системи теплопостачання міста. За цей час проведено безліч зустрічей, нарад і консультацій. Минулого тижня відбулося підписання одночасно двох договорів, які стосуються реалізації Проекту модернізації системи централізованого теплопостачання міста Луцька: Кредитного договору між ДКП «Луцьктепло» та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Договору Гранту між ДКП «Луцьктепло», Луцькою міською радою та ЄБРР щодо інвестиційного гранту від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля.

Свої підписи під документами поставили Луцький міський голова Микола Романюк, директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук, директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер, менеджер Фонду E5P Єва Манік.

Сума кредиту становитиме 10 мільйонів євро та 4 мільйони євро — грантові кошти. З цих 10 мільйонів: сім — це кошти ЄБРР, а три — з Фонду чистих технологій. Термін кредитування становить 13 років. При цьому 3 роки — це пільговий період, коли підприємство «Луцьктепло» виплачуватиме лише відсотки за користування кредитом без погашення його тіла.

Кредитні кошти повертатимуться за рахунок економії від впроваджених заходів із модернізації системи теплопостачання.

В результаті реалізації проекту модернізації системи теплопостачання Луцька вдасться економити щороку приблизно 14 млн м³ газу, що дорівнює 14% від поточного споживання ДКП «Луцьктепло». (Для прикладу: 14 млн м3 газу — це можливість протягом шести місяців у літній період підігрівати воду для населення або два місяці у зимовий період подавати теплоносій.)

Економія електроенергії — близько 3 ГВт∙год, що становить 16% поточного споживання ДКП «Луцьктепло». Крім того, буде зменшено споживання води.

Реалізацію проекту модернізації системи теплопостачання у м. Луцьку розпочнуть у 2015 році. Усі передбачені ним заходи планують втілити у життя за три роки.

Завдяки гранту Е5Р (Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля) буде проведено облаштування індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у 200 луцьких багатоповерхівках. Це дозволить зменшити використання обсягів теплоносія на 20%, а відповідно, й оплату за нього.

ІТП будуть встановлені у багатоквартирних будинках, розміщених у 33-му та 40-му мікрорайонах міста. Ці мікрорайони вибрані за підсумками аудиту, проведеного компанією Ramboll. Крім того, у котельні в мікрорайоні ЛПЗ буде встановлено котел на альтернативному паливі потужністю 2,5 МВт. Для його функціонування можна буде використовувати деревину та пелети.

Завдяки кредиту ЄБРР проведуть ліквідацію підвальних котелень і підключення будинків до загальної тепломережі. Крім того, здійснюватиметься й заміна застарілих котлів, які є неефективними. Проводитиметься модернізація котелень і центральних теплових пунктів (ЦТП). У рамках проекту передбачена часткова заміна теплових мереж. Крім того, буде встановлена система дистанційного контролю та моніторингу SCADA, яка аналізуватиме роботу усіх систем теплопостачання міста.

Міський голова Микола Романюк підписання цих договорів назвав історичною подією для Луцька, кроком до європейської спільноти. Він запевнив, що інвестиція у 14 мільйонів євро допоможе вирішити ті проблеми, які є у місті, а також висловив сподівання на подальшу співпрацю з ЄБРР, Фондом Е5Р й іншими фінансовими інституціями.

Директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер зауважив, що проект спрямований не тільки на покращення надання послуг мешканцям, економію грошей та енергоресурсів, а й на бережливе ставлення до навколишнього середовища.

— Буде зменшено викиди вуглекислого газу в повітря. У зв’язку з останніми подіями в Україні збереження енергоносіїв дуже важливе для країни, — сказав Шевкі Аджунер. Він упевнений, що такі проекти дадуть приклад для інших міських рад перейняти сміливий досвід Луцька. Шевкі Аджунер відзначив, що вперше з таким проектом надається й допомога від Фонду чистих технологій.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи стануть тепер мешканці Луцька платити за тепло й гарячу воду менше, директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук повідомив:

— Увесь проект спрямований на підвищення надання якості послуг і комфорту життя нашого міста. Він дасть змогу в подальшому зробити так, щоб ми не були настільки залежними від росту цін на енергоносії. Ми все робимо для того, щоб тарифи не піднімалися так стрімко у зв’язку з підвищенням цін на енергоносії.

На завершення зустрічі міський голова вручив закордонним гостям монети «Небесна сотня на варті», які випустив Національний банк України.  

— На жаль, загинули в АТО 72 волинянина, 16 лучан ми похоронили — вони віддали життя за майбутнє незалежної України, — сказав Микола Ярославович. — Ми вдячні країнам ЄС і євроінституціям за підтримку українського народу в такий нелегкий час. Підписання сьогоднішніх документів — це не лише фінансова допомога Луцьку, але й Україні.

Loading...