Немає шансів розминутись із цікавим

Немає шансів розминутись із цікавим

Рожищенська бібліотека єдина у області пропонує дітям повправлятись у різних видах спорту та активних іграх. А можливим це стало завдяки приставці KINEKT.

Автор: Людмила Панасюк / Джерело: Відомості

Раніше бібліотека асоціювалась з книжним пилом, «сірою мишкою» за кафедрою, яка видасть необхідну книжку, тишею, стриманістю у всьому. Рожищенська районна бібліотека ламає стереотипи — в ній є все для того, щоб не лише пізнавально, а й весело, активно, цікаво та змістовно провести вільний час, бібліотекарі тут перетворюються то в  аніматорів, то у вчителів, тренерів, рефері чи навіть казкових героїв, а у вільний час — на тренінгах і семінарах вчаться «піарити» свою роботу.

Як проводили літо ваші діти? А от діти рожищан і жителів району розважались в бібліотеці. Так-так, саме розважались. Адже окрім книг та Інтернету, Рожищенська бібліотека, між іншим, єдина у області пропонує  дітям повправлятись у різних видах спорту та активних іграх. А можливим це стало завдяки приставці KINEKT.

Сучасною бібліотека стала недавно, всього рік чи два тому. Історія цієї книгозбірні непроста — на початках їй відверто не щастило. Кілька разів переїжджали, пережили пожежу і потоп, заселились у вже своє, але холодне та невідремонтоване приміщення. Але бібліотекарі не збирались миритись з такою ситуацією, шукали спонсорів, залучали пресу. І вона потроху почала мінятись:  зробили ремонт,  ігрову кімнату,  встановили  7 комп’ютерів. Поступово бібліотека почала переростати в центр дозвілля усієї сім’ї. Так, увагою не обділяють і старших членів родини — бабусь і дідусів. Територіальний центр соціального обслуговування разом з бібліотекою щочетверга безкоштовно проводить для людей пенсійного віку ознайомлення з основами інформаційних знань та сучасних технологій, навчання методики пошуку необхідної інформації в мережі Інтернет.

— Ми завжди намагались для наших читачів вигадати щось таке, щоб заохотити їх читати якомога більше, розвинути не бажання, а  необхідність нової інформації. І, можливо, це звучатиме парадоксально, але допоміг нам в цьому перш за все Інтернет, — розповідає директор Рожищенської бібліотеки для дітей Світлана Матвійчук. — У бібліотеці, завдячуючи програмі Bibliomist, був відкритий пункт доступу до Інтернету — ми виграли 7 новеньких комп’ютерів. Скептики-песимісти говорили, що це — свідчення того, що книга «відмирає». Але ж ні. Ми запровадили власну «систему»: не більше години за комп’ютером, бути активним читачем, поруч з монітором — завжди книжкові новинки. І кількість прочитаних книг нашими читайликами не лише не зменшилась — зросла!

Посильну допомогу сучасній бібліотеці надавали і надають волонтери та спонсори. Так, ремонт допоміг зробити фонд «Рідна Волинь» Бориса Клімчука, меблі презентував депутат обласної ради Віктор Прокопчук,  ігрову приставку, яка стала родзинкою закладу, подарував почесний житель міста Рожище  Анатолій Ліпкан, телевізор в ігрову кімнату та нові книги презентував Сергій Мартиняк,   банер-вивіску спеціально для книгозбірні розробив молодий талановитий фотограф, дизайнер Олександр Баканов, а на святах, які організовує бібліотека, часто присутні казкові гості, яких оживляє друг бібліотеки Віка Киричук, велику підтримку надають місцеві підприємці.

Тримати зворотній зв’язок з читачами допомагають також соцмережі. Бібліограф Тетяна Панасюк, яка веде групу дитячої бібліотеки «В контакте», каже, що соцмережа була вибрана невипадково, адже левова частка читачів є активними користувачами сайту. На сторіночку бібліотекар часто кидає цікаві вислови, анотації книг, екранізації, мультики. Все для того, аби діти не мали шансу розминутись з цікавим та корисним, натрапивши у стрічці новин на Рожищенську дитячу бібліотеку мимоволі згадують про неї. А це вже — психологія.

Бібліотекарі зізнаються: не всіх одразу виходить заохотити до книжки. Маленьких шибеників, які люблять грати в комп’ютерні ігри та гасати стадіоном, так просто за читання не всадовиш. Потрібне терпіння та індивідуальний підхід. Втім, обіцяють: для кожного, навіть найвибагливішого читача, у них знайдеться цікава саме йому  книжка та добре слово.

Loading...