Скільки днів вчитися: п’ять чи шість — кожна школа вирішуватиме окремо

Скільки днів вчитися: п’ять чи шість — кожна школа вирішуватиме окремо

Навчальні заклади свій режим погоджуватимуть не тільки із управлінням освіти, а й з батьками. Простіше тим школам, які незалежні від газу, а їх котельні працюють на твердому паливі.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

У зв’язку з економією енергоносіїв йде мова про те, що діти навчатимуться у школах не п’ять днів, як було раніше, а шість. Крім того, зимові канікули розтягнуть на два місяці. Про те, чого очікувати волинським школярам, «Відомості» дізнавалися в начальника управління освіти на науки Волинської ОДА Валентини Загреви.

За її словами, всі питання, що стосуються п’ятиденної або шестиденної форми, будуть вирішувати керівники навчальних закладів за погодженням із відділами освіти на місцях.

— Якщо говоримо про шестиденну форму навчання і протягом двох місяців канікули, то, безперечно, виникає низка інших питань: зайнятість дитини, велике навантаження, — розповідає Валентина Ярославівна. —  Тому усі загалом заклади до таких заходів вдаватися не будуть. На мою думку, місто Луцьк приймає правильне рішення: після 20-го вересня планують у школах один тиждень навчатися п’ять днів, наступний — шість, щоб забезпечити виконання навчального плану і щоб не було великого навантаження на дітей. Можливо, будуть такі форми роботи, як дистанційна, коли діти отримуватимуть завдання і з дому електронною поштою надсилатимуть його виконання вчителю. Буде ущільнюватися матеріал, звичайно, це важко зробити у математиці, фізиці. Частину матеріалу буде дано на самостійне опрацювання. Узгоджуємо з Міністерством освіти отримання електронних підручників. І в селах є комп’ютери й діти мають можливість доступу до мережі Інтернет.

За словами Валентини Загреви, навчальні заклади свій режим погоджуватимуть не тільки із управлінням освіти, а й з батьками. Простіше тим школам, які незалежні від газу, а їх котельні працюють на твердому паливі. Таких більшість у районах, тому там особливих питань щодо зміни режиму не виникатиме.

— На місцях керівники навчальних закладів будуть вирішувати, коли зупинити навчання, як ущільнити програмовий матеріал, — продовжує посадовець. — Хоча в основному всі виступають за 5-денну форму навчання. Якщо будемо бачити, що зима тепла, то навчання триватиме більший термін, а коли стане холодніше, підемо на канікули.

Друге питання, яке сьогодні хвилює в першу чергу батьків — це довіз їх дітей до навчальних закладів, адже в області 13 шкільних автобусів було направлено для комплектування Збройних сил.

— На сьогодні є погодження з перевізниками і вони нам допомагають в тому плані, що змінюють маршрут, час, і наші діти матимуть можливість доїжджати до навчальних закладів, — пояснює Валентина Загрева.

Також, за її словами, не виникатиме проблем із навчанням дітей зі Сходу, які через війну змушені були переїхати на Волинь. Таких  є 115, 89 з них зараховані у навчальні заклади, решта — у дитсадки.

— Ми надаємо посильну допомогу всім, хто приходить,— продовжує Валентина Ярославівна. —У когось немає свідоцтва про народження, у когось ще якогось документа, але це не є причиною, щоб не зараховувати дітей до навчального закладу. Крім того, наші обласні інтернати та ліцеї готові прийняти дітей, які прибудуть зі Сходу і їм буде забезпечене цілодобове перебування у закладі. Першочерговим стоїть питання турботи про сім’ї, де чоловіки служать у зоні АТО, або вже їх немає в живих. Переглядається питання щодо безкоштовного харчування дітей з таких сімей, психологічна допомога, соціальна, звичайно, не нав’язливо, непомітно, але щоб була дієвою.

Loading...