Взимку будуть проблеми із газом та електрикою

Взимку будуть проблеми із газом та електрикою

Як повідомив «Відомостям» заступник голови правління ПАТ «Волиньгаз» з постачання та обліку газу Андрій Карпомиз, за осінньо-зимовий період 2013-2014 року споживачі області використали майже 423,6 мільйонакуб. м природного газу.

Автор: Наталка Слюсар / Джерело: Відомості

Уже два місяці Україна не отримує російського газу. Попереду зима. Як пережити її населенню і не замерзнути — питання із питань. «Відомості» спробували відповісти на нього.

Раніше уже писали про те, що кожній області доведено завдання зекономити 30% газу. Чиновники розповідали про те, як збираються його виконати: відключити влітку гарячу воду, перейти у бюджетній сфері на твердо паливні котли у сільській місцевості, зробити зимові канікули на два місяці . Ну от, власне, і весь перелік.

Тепер давайте подивимося на структуру споживання газу. Як повідомив «Відомостям» заступник голови правління ПАТ «Волиньгаз» з постачання та обліку газу Андрій Карпомиз, за осінньо-зимовий період 2013-2014 року споживачі області використали майже 423,6 мільйонакуб. м природного газу. Із них підприємства теплоенергетики — трохи більше 111 мільйонів, бюджетні організації —13 мільйонів, населення — 249 мільйонів кубометрів газу. Тобто, більше половини усіх споживачів, включаючи з промисловістю.

Газ для населення — це газ, який йде на обігрів приватних садиб і для приготування їжі на газових плитках.

Що ж буде з блакитним паливом цього року в умовах його недоотримання з Росії?

— З 1 серпня вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України № 296 від 09.07.2014 року «Деякі питання забезпечення населення підприємств, установ та організацій природним газом до кінця опалювального сезону 2004/15». Даною Постановою затверджені обсяги транспортування природного газу в розрізі наступних категорій (промислові споживачі, теплогенеруючі та теплопостачальні організації, бюджетні установи та організації) по адміністративно-територіальним одиницям на період з 1 серпня 2014 року і до кінця опалювального сезону 2014/15 року помісячно, — зазначив Андрій Карпомиз. — На Волинську область доведений обсяг транспортування природного газу становить 139,2 млн. куб. м, в тому числі для промислових споживачів та інших суб’єктів 45,98 млн. куб. м, підприємств комунальної теплоенергетики 81,4 млн. куб. м, бюджетних установ та організацій — 11,8 млн. куб. м.

Про населення у даній поставі не йдеться.

— Жодних обмежень для споживачів природного газу категорії «населення» на разі немає, — наголосив посадовець «Волиньгазу».

Чи означає це, що власникам приватних садиб, які наразі найбільше споживають дорогоцінне голубе паливо, можна заспокоїтись, бо  їх тотальна економія не торкнеться? Не факт. Адже, по-перше, тиск у газовій трубі можна зменшити до критично мінімального рівня і тоді вогник у котлі заледве жеврітиме. По-друге, населення економити заставлять рублем: ціна газу для нього суттєво зросла: залежно від обсягів споживання від 50 до 63%. Тому економити його все одно доведеться.

Не зайвим буде заготовити дрова

«Відомості» задались питанням, що сьогодні вже можуть зробити прості волиняни, аби не замерзнути взимку. Найпростіше, звичайно, буде тим мешканцям сіл, які не розібрали під час газифікації грубки.

— Дві машини дров на зиму має вистачити, — каже житель не газифікованого села Гайки Турійського району Василь. — Машина — 800 гривень. Дорого. Але що робити? Зате тепло буде. Головне, щоб дрова були хороші. Можна й самому трохи заготовляти.

Тим же, хто сподівався, що газ буде завжди і дешевий, можна порадити замінити котел, який «працює» на альтернативному паливі: тих же дровах, вугіллі, пілетах тощо. Щоправда, задоволення це не із дешевих. Особливо по нинішніх цінах. Більше десяти тисяч за найскромніший із них. Чесно кажучи, це далеко не всім по кишені.

Тому найпростіші поради: утеплити стіни, горище і вікна. І це можна зробити уже зараз, не чекаючи поки «грім вдарить». Найвигідніший же варіант економії газу в приватному будинку, кажуть спеціалісти — автоматизація системи опалення. Ті, хто вже її використовує, стверджують, що витрати на її встановлення окупаються протягом першого опалювального сезону.

На електрокаміни сподіватися не варто

Якщо для жителів приватних будинків вирішення питання «як не замерзнути взимку» залежить лише від них самих, то мешканцям багатоповерхівок пощастило куди менше. Адже регулювати тепло у своїх батареях вони не можуть. А те, що обсяг газу для підприємств теплоенергетики на прийдешній опалювальний сезон суттєво зменшили — з 111 до 81,4 мільйона кубічних метрів, оптимізму не додає. Тим більше уже звучить думка про те, щоб зменшити температурний режим у квартирах з 21 до 19 градусів. На практиці для багатьох це означає, що реальна температура буде 15-16 градусів.

Тому уже сьогодні жителі міст цікавляться ціною електрокамінів, конвекторів, обігрівачів. Вона доволі демократична і доступна для багатьох волинян — залежно від електроприладу і площі, яку він може обігріти, стартує від 600 гривень.  Але тут виникає інша проблема — напруга у мережах будинків може не витримати. Та й взагалі, як з’ясувалося, сутужно буде не лише з газом, але й з електроенергією.

— Суттєве зменшення поставок газу та вугілля на теплові електростанції України призвели до дефіцитного балансу виробництва та споживання електричної енергії. Вугілля залишилося на 36 днів. Тому виробництво електроенергії на ТЕС  під загрозою, — зазначив директор з технічних питань ПАТ «Волиньобленерго» Володимир Перчук. — На сьогоднішній день ми вводимо графіки обмеження потужностей для великих промислових підприємств. Це підприємства, які мають сотні працівників. У них є сім’ї. Зменшення потужностей еклектроподачі — це зменшення випуску продукції. А значить зменшення їх заробітної плати. В результаті люди житимуть гірше. А на Волині 53% споживання електроенергії — це населення. Тому ми принципово більше зможемо зекономити, коли люди обмежать споживання електроенергії. Це не так важко: вимкнути зайву лампочку, телевізор інші електричні прилади, без яких можна обійтися. Значна частина підприємств працює зараз на потреби АТО. Тому економлячи електрику для промисловості, кожен може зробити свій внесок у загальну справу перемоги на Сході України.

Володимир Перчук не виключив і того, що електроенергію вимикатимуть споживачам погодинно, як це було наприкінці 90-х. Відповідні графіки віялових відключень у підприємства є. Виникнуть проблеми і у разі тотального переходу населення взимку на електрообігрівачі: може не витримати напруги внутрішньо будинкова проводка і низькочастотні кабелі.

Отже, розраховувати на електричний обігрів жителям багатоповерхівок не варто. Найліпші «друзі» від замерзання будуть теплий светр, вовняні шкарпетки та ковдра. Ну і надія на Господа Бога, що подарує українцям теплу зиму.

Loading...