Аби зібрати дитину до школи, потрібно близько двох тисяч гривень

Аби зібрати дитину до школи, потрібно близько двох тисяч гривень

На центральному ринку в Луцьку у вихідні ніде яблуку впасти. Заклопотані мами зазирають з контейнера в контейнер у пошуках речей найдешевше, щаслива дітвора з уже новими ранцями на плечах зазвичай ловить гав.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

В останні дні літа на ринках міста  гаряче  -  батьки намагаються зібрати до школи своїх дітей. «Відомості» й собі вирішили пройтись торговими рядами, аби дізнатись скільки коштів доведеться витрусити з гаманців батькам цьогоріч. Висновок не вельми втішний - нині мати у родині школяра майже розкіш.

На центральному ринку в Луцьку у вихідні ніде яблуку впасти. Заклопотані мами  зазирають з контейнера в контейнер у пошуках речей найдешевше, щаслива дітвора з уже новими ранцями на плечах зазвичай ловить гав. Скрізь тільки й чути: Які ціни цього року!

— От нам зекономити вдалось на сарафанах, віддали за кожен по 150 гривень, — ділиться мама двох донечок. — А так, ціни просто космічні. Ще купили туфлі, жакети, брюки і витратили більше як півтори тисячі гривень. А ще ж стільки всього треба. Он блузочки гарні надивились, а вони по 190 гривень, то й не знаю чи купувати.

Прицінюємось і ми. Починаємо зі шкільної форми. Костюм трієчка на дівчинку із жакета, сарафанчика та штанців Львівського виробництва коштує 450 гривень. Покрій доволі простий, тканина аж хрустить, вочевидь натуральної нитки там обмаль, а на етикетці про склад жодного слова. Дещо симпатичніше та якісніше виглядає польська форма. За сарафан та піджак просять 360 гривень. Усе можна купувати й окремо, сарафан вартують від 170 до 300 гривень, жакети від 190 до 350. Далі блузочки. Найдешевшу вдалось знайти за 100 гривень. Але вона дуже простого крою, а от щось цікавіше обійдеться майже в дві сотні гривень. Цьогоріч доволі популярні  вишивані сорочки. Вишивка хоч і машинна, та за такий виріб просять 200-350 гривень. Не відстають і спідниці, їхня середня вартість від 150 до 220 гривень. Найдешевші брюки вдалось знайти за 125 гривень та навіть маленькі модниці від таких би відмовились. А от стильні котонові штанці, котрі за словами продавця, і не скачуються, і по швах не розійдуться, коштують ледь не 300 гривень. Зауважте, це ж ми шукаємо вбрання на школярку початкових класів, а ціни такі ж як на одяг для дорослих.

Не дешевше вдягнути і хлопчиків. Простенькі костюми вартують в середньому 500 гривень, але є доволі симпатичні варіанти уже по 700-900. Не дивина на ринку й піджак на шестирічного козака за 450-600 гривень, при тому що середня вартість 200-250 гривень. Брюки обійдуться у 150-300 гривень, а їх потрібно хоча б дві пари. Однією сорочкою теж не обійдешся, а вартують вони від 100 до 200 гривень. Купують для хлопчаків і жилетки, віддаючи за них від 90 до 150 гривень.

Ні як не обійтись школяреві і без спортивного костюма. За нього потрібно бути готовим викласти щонайменше 220 гривень. Але це за товар родом з Китаю, а от польський костюмчик, що вабить яскравими кольорами та хорошим кроєм, коштуватиме уже близько 400 гривень.

Переходимо до взуття. Найдешевші туфлі з шкірзамінника як для хлопчиків, так і для дівчаток можна знайти за 120 гривень. Та от наскільки довго прослужить такий товар? Чи не паритимуться там дитячі ніжки? Уже шкіряні мешти коштують від 300 до 500 гривень. Кросівки теж задоволення не дешеве. За дермантинові на ринку просять близько 200 гривень, шкіряні ж обійдуться у 350-400. Можна зекономити та придбати мокасини чи кеди, але й за них потрібно витрусити з гаманця 90-150 гривень. І як кажуть батьки, зазвичай потрібні й кросівки, й мокасини, бо ж у школах вимагають змінне взуття.

Ще один обов’язковий атрибут шкільного життя - ранець. Найдешевший рюкзачок вдалось знайти на акції за 80 гривень, але це без ортопедичної спинки, без десятків різноманітних кишеньок і звісно без зображень героїв улюблених мультфільмів.  За добротний же ранець потрібно бути готовим віддати 190-250 гривень, а нашпиговані різними цікавинками потягнуть й цілих 400.

Ще близько двохсот гривень потрібно виділити на канцелярію. Так, за щоденник просять 6 – 20 гривень; зошит на 12 аркушів – 1,50 гривні, а таких потрібно щонайменше 20; ручки – від двох гривень;  простий олівець – 1 гривня; пенал – від 15 гривень; альбом для малювання – 8-10 гривень; кольорові олівці - 20-30 гривень; фарби – від 15 гривень; пластилін – 10-20 гривень; обкладинки для зошитів – 1 гривня за штуку та інші дрібниці. Врахуйте, що в школі доведеться докупляти різні спеціалізовані зошити та брошури, що потягнуть ще не одну сотню гривень.

Отож, за нашими підрахунками доволі скромні збори школяра обійдуться в майже дві тисячі гривень. При цьому тут врахований лише один комплект одягу, але ясна річ, що дитина не обійдеться одними брюками чи спідницею, крім святкових сорочок потрібні ще й футболки чи гольфи на щодень. Тож до цієї суми може додатись ще з 500 гривень. А уявіть, якщо в сім’ї два школяра, а заробітки батьків середньостатистичні, тож питання де взяти кошти на підготовку до школи стає доволі болючим.

Loading...