МОЗ визнало: ліки в Україні здорожчали майже на третину

МОЗ визнало: ліки в Україні здорожчали майже на третину

80% від ціни на ліки формується заводом-виробником.

Джерело: Відомості

За даними моніторингової організації «Моріон» медикаменти в Україні здорожчали приблизно на третину. Про це повідомила голова комісії з питань фармацевтичної галузі Громадської ради при МОЗ України Тамара Литвиненкова, передає УНН.

Вона зазначила, що 80% від ціни на ліки формується заводом-виробником.

«За період різкої девальвації гривні ціна на лікарські засоби, на які держава контролює, зросла не вище 30%, а ціна на ті засоби, які не регулюються державою, — не вище ніж на 28%», — поінформувала вона.

Експерт переконана, що завадити різкому здорожчанню ліків може активність громадських організацій.

«Щоб ціна перестала коливатися, то треба бути активнішими громадським організаціям. Потрібне створення наглядових рад, які моніторитимуть обґрунтування зростання цін від окремих фармвиробників», — зауважила вона.

Водночас експерт підкреслила і те, що ліки не можуть бути занадто дешевими, адже «їх виробництво — це високотехнологічна процедура, яка потребує роботи фахівців високої кваліфікації».

Окрім того, вона додала, що у завищену ціну на ліки вкладаються також «кошти налагоджених корупційних схем».

«На етапі ввезення лікарських засобів, їх реєстрації і так би мовити їх допуску до пацієнта є багато перепон, зокрема є дозвільні процедури, які навіть повторюють одна одну. І за це треба платити хабарі. А всі ці витрати, звісно ж, вкладаються потім і в ціну», — підкреслила вона.

Loading...