Покуратура повертає землю, яку незаконно привласнив Янукович

Зокрема, сьогодні на брифінгу начальник Головного управління представництва в суді‚ захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень Олег Кучер повідомив про завершення перевірки щодо законності надання в оренду ТОВ «Танталіт» урочища «Межигір’я».

Джерело: Відомості

 

«Встановлено, що Вишгородська РДА не мала повноважень розпоряджатися спірною земельною ділянкою державної власності, а тому не могла припиняти право постійного користування земельною ділянкою Будинку відпочинку «Пуща-Водиця» ГУ КМ України та не мала право надавати її в оренду і здійснювати відчуження» - розповів Олег Кучер. Крім того, начальник Головного управління додав, що проекти відведення земельних ділянок в оренду ТОВ «Танталіт» та В. Януковичу не розроблялись, з контролюючими органами не погоджувались, обов’язкову державну експертизу не проходили та на затвердження до органу, який має право розпоряджатись оспорюваними земельними ділянками, не подавались. Реагуючи на виявлені порушення прокуратурою Київської області, заявлено три позови в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Державної організації «Комплекс відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами до Вишгородської РДА, ТОВ «Танталіт» і В.Януковича про визнання незаконними та скасування розпоряджень, визнання недійсним договору оренди земельних ділянок та державних актів на право власності на земельні ділянки, їх витребування з незаконного володіння відповідача.

Щодо орендованих земель Мисливського господарства «Сухолуччя», прокуратурою встановлено, що їх протиправно було вилучено з користування державного спеціалізованого лісомисливського господарства без погодження із Кабінетом Міністрів України. В подальшому, без зміни цільового призначення земельну ділянку передано у приватну власність для забудови.Триває перевірка щодо надання у приватну власність понад 2 га землі під вертолітним майданчиком на Парковій дорозі. 

Прокуратурою установлено численні порушення вимог законодавства при отриманні у 2007 році обслуговуючими кооперативами, зокрема, «Харчомашовець», «Текстильник», «Освітянин», земельних ділянок загальною площею майже 360 га, розташованих у Голосіївському районі міста Києва, вартістю понад 600 млн. грн.

У подальшому вказані кооперативи передали земельні ділянки, які були надані їм в приватну власність, у статутні фонди інших товариств, що можуть бути пов’язані з інтересами колишнього Президента України та його близького оточення.

Loading...