Перевізники хочуть підняти ціну на проїзд до трьох гривень

Перевізники хочуть підняти ціну на проїзд до трьох гривень

У зв’язку зі стрімким зростанням вартості пального вже не перший день в облцентрі точаться розмови про подорожчання проїзду в маршрутних таксі.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Саме таку вартість власники луцьких маршруток вважають економічно обґрунтованою. Втім, у міської влади й Антимонопольного комітету дещо інше бачення. Зокрема, вони зазначають, що в Луцьку проїзд не подорожчає, доки перевізники не нададуть документально підтверджених розрахунків своїх витрат.

У зв’язку зі стрімким зростанням вартості пального вже не перший день в облцентрі точаться розмови про подорожчання проїзду в маршрутних таксі. Перевізники твердять, що ціну квитка підіймати потрібно терміново, бо нині вони працюють у збиток.

Заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев під час круглого столу, скликаного з приводу цієї проблеми, повідав, що у міськраді на основі частково наданих перевізниками розрахунків підготували проект рішення, в якому йдеться, що вартість проїзду в Луцьку має становити 2,5 грн. Частина перевізників зреагувала на це дуже агресивно і демонстративно покинула зал, а опісля вони сказали, що не виключають можливості найближчим часом узагалі не випустити автобуси на рейси.  

Заступник голови Територіального відділення Антимонопольного комітету України Сергій Луговий зазначив, що, зважаючи на надану перевізниками інформацію, для частини маршрутів, зокрема коротких, узагалі немає економічного підґрунтя піднімати ціну. Також він додав, що варто було б запровадити в Луцьку диференційну вартість проїзду, визначивши одну ціну для маршрутів протяжністю до 10 км й іншу — для тих, що довші.

Директор підприємства «Санрайз» Юрій Девіцький заявив, що за нинішньої вартості проїзду підприємства не мають можливості проводити ремонт транспорту, а тим паче оновлювати автопарк, а запчастини і паливо нині доводиться брати в борг. За його словами, ціну 2 грн за квиток було встановлено, коли літр пального вартував 6,6 грн.

Його колега Олександр Шаміс, керівник АТП № 1, додав, що у міськраді обіцяли підняти тариф на проїзд до 2,5 грн ще з січня, як тільки бензин став коштувати 9,3 грн. Але цього не було зроблено, а тепер, коли пальне вже по 15 грн, вартість проїзду потрібно збільшувати хоча б до 3 грн. При цьому підвищувати ціну потрібно вже, а не чекати до червня, як це пропонує міська влада.

Зважаючи на це, Яковлев зазначив, що найближчими днями перевізникам необхідно подати всі документи з розрахунками й обґрунтуваннями підвищення тарифу. З його слів, що швидше будуть одержані такі папери, то швидше піднімуть і вартість проїзду. Й, можливо, це станеться ще до 1 червня. Заступник мера також сказав, що, ймовірно, тарифи будуть диференційовані залежно від протяжності маршруту.

Крім того, влада з перевізниками дійшли згоди, що вартість проїзду для дітей лишиться незмінною — 1 грн. Одним із заходів економії може стати зменшення кількості автобусів у вихідні дні приблизно на 30%. Але, поки триватиме паперова робота, Луцьком можна їздити за дві гривні.

Loading...