Тисячі волинян минулого тижня пішли до війська

Тисячі волинян минулого тижня пішли до війська
Військовозобов’язаних викликали повістками до Нововолинського ОРВК / Фото: nvip.com.ua

Минулого тижня дійсно проходив черговий етап мобілізації військовозобов’язаних, пояснив заступник військового комісара Волині Володимир Бондарук.

Автор: Наталка Слюсар / Джерело: Відомості

Минулого тижня у містах і селах Волині чоловіків забирали в армію. «Приходили серед ночі та збирали у сільській раді, — повідав житель Рожищенського району. — Відправили тільки після 10-ї. Хлопці дзвонили, розказували, що цілий день голодні сиділи». «Зателефонували вночі й сказали прийти у військкомат. А я ж навіть в армії не служив. Хіба мають право?» — подзвонив у «Відомості» мешканець Ковеля. Різних чуток із цього приводу можна вдосталь наслухатись і в громадському транспорті. Тож ми вирішили з’ясувати, що з цього правда.

За роз’ясненнями звернулися до заступника військового комісара Волині Володимира Бондарука.

Він підтвердив, що минулого тижня дійсно проходив черговий етап мобілізації військовозобов’язаних.

— Ішло доукомплектування 51-ї окремої механізованої бригади у Володимирі-Волинському та військових комісаріатів області до потреб воєнного часу. Доукомплектовували навіть людьми з інших областей. Зараз вони проходять бойове злагодження і перебувають у військовій частині.

Володимир Володимирович наголосив, що військові можуть приходити і серед ночі: оповіщення триває цілодобово. Більше того, згідно з Законом «Про мобілізацію», громадяни, які отримали повістку, мають прибути до військкомату самостійно у зазначений час, маючи при собі добовий запас їжі.

— Поки людина у військкоматі, її ніхто не годуватиме — це не передбачено. На повне забезпечення перейде лише у військовій частині. Військовозобов’язані мають про це знати, — зауважив заступник військового комісара.

Володимир Бондарук зазначив також, що сьогодні військова частина практично всім забезпечена. Потрібна допомога лише у придбанні матраців, постільної білизни. Але в цьому напрямку працюють із волонтерами.

— Сьогодні мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки віком від 20 до 45 років (рядові та сержанти) й офіцери віком до 50 років. Якщо у військовозобов’язаного є рідкісна військова облікова спеціальність, то можуть призвати і чоловіка до 55 років. Ще раз наголошу, що йде часткова мобілізація і призивають тих військовозобов’язаних, які мають потрібну військову спеціальність. Це до питання, чому призвали, умовно, Петра, а Івана залишили.

Щодо чуток, що волинських хлопців відразу відправлятимуть на Схід України, то заступник військового комісара їх спростував: найдалі, куди вони можуть поїхати, то це на полігон у Рівне. Принаймні поки. Коли ж чоловіки повернуться додому, Володимир Бондарук сказати не може: доки не буде Указу «Про демобілізацію».

До речі, чоловіки служитимуть у війську не за просто так. Ті, хто має вищу освіту й, відповідно, офіцерське звання, отримуватимуть грошове забезпечення у межах п’яти тисяч гривень. Солдатам і сержантам платитимуть до 2,5 тисячі. При тому, що за мобілізованими залишається робоче місце.

Якщо молодий чоловік не служив у армії, проте закінчив вуз, де була військова кафедра, то його можуть також мобілізувати. Військові сподіваються, що багато хто з таких залишиться в подальшому в армії на контрактній основі.

Про всі випадки неправових дій чи хабарництва у комісаріатах на предмет уникнення від мобілізації просять повідомляти безпосередньо військового комісара чи його заступника за номерами телефонів у Луцьку: 25-25-21, 25-21-52.

Loading...