У руках лучанки з кавунів і гарбузів проростають квіти

У руках лучанки з кавунів і гарбузів проростають квіти

З чим традиційно асоціюється гарбуз? Правильно, з гарбузовою кашею. Лучанка Ольга Гончарук теж її готує своїм онукам Владіку та Катрусі, але частіше пузаті й продовгасті баштанні плоди перетворює на художні вироби.

Автор: Спілкувалась Ольга ЮЗЕПЧУК / Джерело: Відомості

З чим традиційно асоціюється гарбуз? Правильно, з гарбузовою кашею. Лучанка Ольга Гончарук теж її готує своїм онукам Владіку та Катрусі, але частіше пузаті й продовгасті баштанні плоди перетворює на художні вироби. Пані Ольга у дитинстві навчалась у Луцькій художній школі, за освітою — інженер-будівельник, свого часу закінчила Луцький філіал Львівського політехнічного інституту. Після інституту довгий час працювала в Луцькій центральній районній лікарні інженером з охорони праці. А зараз — головний спеціаліст у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Ми запитали в пані Ольги, коли вона за роботою і жіночими хатніми турботами встигає займатись улюбленим хобі — карвінгом.

— Про карвінг — мистецтво художнього різання по овочах і фруктах — я дізналася близько трьох років тому, натрапивши на фото в Інтернеті. Здивуванню не було меж! Милувалася красою і не вірилося, що таке можна створити руками! Виникло бажання обов’язково навчитися самій. Але як? Треба мати спеціальний ніж, знання і навички. Безкінечно переглядала в Інтернеті майстер-класи по вирізанню фруктів і овочів, стараючись запам’ятати кожен рух. І ось, два роки тому, випадково у магазині побачила набір для карвінгу. Коштував він дорого, але, не вагаючись, вирішила зробити собі подарунок. З цього часу почала пробувати вирізати. Це дуже кропітка праця, яка потребує багато часу, а саме його завжди бракує. Тим паче, що карвінг — не єдине моє хобі. Дуже люблю вишивати, шити, в’язати і працювати на землі. Маємо 50 соток городу за Луцьком, там і достигають овочі-фрукти, з яких можна різьбити.

— Як рідні ставляться до такого захоплення? Не кажуть, що переводите продукти?

— Чесно, зіпсованих овочів і фруктів було зовсім небагато. А найголовніше — ніхто мене не сварить за те, що я ночами вирізаю. Тобто в родині маю повне розуміння і підтримку.

— Чи є якийсь спеціальний інструмент? Скільки часу потрібно на створення однієї композиції? Чи багато відходів виробництва?

— Звичайно, для карвінгу є спеціальний інструмент, але для справжнього майстра достатньо одного тайського ножа. На сьогодні я маю професійний тайський ніж і професійний набір, який складається із 25 предметів. Всі ножі відмінної німецької якості. На створення однієї композиції йде досить багато часу. Наприклад, для різьблення одного кавуна, в залежності від розміру малюнка, потрібно від п'яти до восьми годин. А відходів небагато — в основному це шкірка і трішки м'якоті.

— Які продукти використовуєте для різьблення? Як вибираєте їх, де купуєте?

— Для різьблення підходять майже всі овочі, особливо в зимовий період, фрукти і навіть ягоди. Овочі для карвінгу вирощуємо самі: це морква, буряк, різні види ріпи і редьки, капуста кольрабі, різні за формами, розмірами і кольором гарбузи. І, звичайно, найкраща ягода для карвінга — кавун. Хоча сезон її дуже короткий. Кавуни я купую у знайомих продавців, які знають, з якою метою вони будуть використані, тому підбирають дозрілі і рівненькі.

— Що робите з готовими вирізаними фігурами?

— Зазвичай вирізаними виробами прикрашають святкові столи. Вирізаю як для власних потреб, так і для знайомих, друзів, дарую і приймаю замовлення на дні народження, хрестини, весілля. В кожну роботу вкладаю душу, і тому всі вони, як діти — любимі.

— Як довго зберігаються різьблені овочі?

— Вирізані овочі, загорнуті в харчову плівку, можна зберігати протягом тижня в холодильнику. Кавуни і дині довго не зберігаються — максимум три дні. Тому я завжди стараюсь вирізати вночі, перед святом, щоб все було свіженьке.

— Чи читаєте якусь літературу, форуми про карвінг?

— Не проходить дня, щоб я не передивлялась роботи справжніх карвінгістів, відеоуроки по Інтернету. Постійно практикуюсь. Влітку приймала участь в Святі квітів на День міста «Луцьк квітучий», за що отримала подяку міського голови і перемогу в номінації «Приз глядацьких симпатій». В жовтні пройшла майстер-клас у Києві. А взагалі, ще треба вчитися і вчитися, працювати і працювати. Досконалості немає меж. Планую цієї зими більше вирізати, щоб «набити» руку, покращити техніку і освоювати нові візерунки.

На фото: Презентація робіт Ольги Гончарук на Святі квітів у Луцьку

Loading...