У Франкфурті відкрився найбільший у світі книжковий ярмарок

У Франкфурті відкрився найбільший у світі книжковий ярмарок

Понад сім тисяч експонентів з’їхалися в цьому році на традиційний Франкфуртський книжковий ярмарок. Як зазвичай, у перші три дні він відкритий тільки для професіоналів.

Джерело: Відомості

Понад сім тисяч експонентів з’їхалися в цьому році на традиційний Франкфуртський книжковий ярмарок. У представницькому огляді поліграфічної, а також електронної, аудіо-та візуальної продукції, проведеному в 64-й раз, беруть участь близько 7,3 тис. експонентів із понад 100 країн.

Як зазвичай, у перші три дні він відкритий тільки для професіоналів: письменників, перекладачів, видавців, книгопродавців, журналістів, а в заключні суботу та неділю ярмарок зможуть відвідати всі бажаючі. Це зроблено для того, щоб маси відвідувачів-любителів (їх очікується в загальній складності близько 300 тисяч) не відволікали фахівців від укладення контрактів на переклади, перевидання, екранізацію і замовлення, а також від зустрічей з авторами, передає портал «Дело».

Поки що галузь не може поскаржитися на читачів, принаймні в Німеччині. Обіг німецького книжкового ринку досяг у 2011 році майже 10 млрд. євро. Це величезна сума. Проте вперше за останні сім років він дещо знизився. Більшість книг і раніше продається в книжкових магазинах, але все більше німців замовляють їх в Інтернеті, популярності набирає електронна книга. Багато видавців вважають її небезпечним конкурентом «паперової». Однак інші їх колеги не бачать підстав для песимізму.

Фіксована ціна на книги в Німеччині, яка визначає обов’язкові межі (від — до) продажної вартості певних видань, а також пільговий семивідсотковий податок з обороту (замість звичайних 19%, якими обкладаються, до речі, і електронні книги), дозволяють досить міцно триматися на плаву не тільки невеликим видавництвам і книгарням, але і всій галузі в цілому.

І все ж електронні книги завойовують все більше шанувальників. У минулому році їх було продано на 30 млн. євро, в 2012-му оборот, як очікується, перевищить 75 млн.

Конкуренція і симбіоз паперової та електронної книги стане однією з головних тем нинішнього франкфуртського ярмарку, на якому планується провести близько трьох тисяч різних семінарів, конференцій, зустрічей з письменниками, презентацій і так далі.

У Франкфурт приїдуть близько тисячі письменників, поетів, драматургів, серед яких — лауреати Нобелівської премії з літератури, автори світових бестселерів і поки ще мало кому відомі дебютанти, які мріють про те, щоб їх книги прославилися. Найбільший у світі міжнародний книжковий ярмарок надає прекрасні можливості для цього. Цього разу в особливо вигідному становищі будуть письменники з Нової Зеландії, яка стала почесним гостем ярмарку 2012 року.

Але, звичайно, головна увага буде приділена у Франкфурті Герті Мюллер, Мартіну Вальзеру, американському романістові Річарду Форду, автору гучного «Дня незалежності» і лауреату премії Пулітцера, автору популярних детективів Донні Леон, Джоан Роулінг, яка, завершивши «поттеріану», написала свій перший роман для дорослих, а також китайському письменникові і дисиденту Ляо Іу, що живе у вигнанні в Берліні і отримав у цьому році Премію миру Німецької книготоргівлі.  

Loading...