В Україні розпочався тиждень грудного вигодовування

В Україні розпочався тиждень грудного вигодовування

З 1 по 7 серпня в Україні в рамках Всесвітнього тижня грудного вигодовування триває Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування.

Джерело: Відомості

З 1 по 7 серпня в Україні в рамках Всесвітнього тижня грудного вигодовування триває Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування.

У серпні 1990 року у Флоренції відбулася міжнародна зустріч представників країн-членів ВООЗ та ЮНІСЕФ, темою якої стали проблеми вигодовування новонароджених та грудних дітей, у тому числі і грудного. Ідея створення Всесвітнього дня підтримки грудного вигодовування, яка пізніше трансформувався у Всесвітній тиждень, належить активістам Всесвітнього Союзу сприяння грудному вигодовуванню (WABA) на чолі з Анваром Фазалем.

Всесвітній день підтримки грудного вигодовування мав збирати в одному місці всіх зацікавлених осіб – волонтерів, жінок, які хочуть більше дізнатися про грудне вигодовування, а згодом до цього гурту приєдналися й чоловіки. Були розроблені методичні матеріали та курси практичних занять для медичного персоналу і батьків. Згодом відкрився сайт WABA, на якому розміщуються новини, навчальні фільми та матеріали.

У 2002 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно розробили і запустили Глобальну стратегію по годуванню дітей грудного та раннього віку. Глобальна стратегія стверджує, що для скорочення недоїдання і бідності необхідно досягти оптимальної практики годування немовлят. Вона дає інформацію, як захищати, просувати і підтримувати виключно грудне вигодовування в перші півроку життя і продовжувати годування грудьми протягом двох років і більше разом із відповідним вікові прикормом, який вводиться після шести місяців.
За даними державної доповіді ЮНІСЕФ про дітей світу-2011, по всьому світу народжується 136 700 000 немовлят, і тільки 32,6% із них знаходяться на винятковому грудному вигодовуванні в перші шість місяців життя.

За даними соціологічних досліджень в Україні (анонімне опитування проходило в п’яти областях України, що репрезентують п’ять регіонів України – Львівській, Хмельницькій, Київський, Харківській та в автономній Республіці Крим.), 28% батьків вважають, що штучне вигодовування є не гіршим за грудне. Тому батьки рано переводять дітей на штучне вигодовування (в середньому природне вигодовування закінчується на 4-5-му місяці). Також залишається високим показник раннього припинення лактації (до 1-3 місяців) - у 31,6% матерів.

Результатом 11-річної діяльності медичної спільноти Волинської області щодо заохочення населення до природного вигодовування дітей є те, що на теперішній час 14 лікувально-профілактичних закладів області сертифіковані, відповідно до критеріїв ВООЗ/ЮНІСЕФ – доброзичливого ставлення до дитини. По області зросла кількість малюків, які знаходяться на грудному вигодовуванні: до 6 місяців - більше 80%, до 12 місяців і більше - 50%.
Кількість новонароджених, виписаних із акушерського стаціонару на виключно грудному вигодовуванні, складає 98%.
 

Loading...