Від заборони куріння ресторанний бізнес втратить до 30% доходів

Від заборони куріння ресторанний бізнес втратить до 30% доходів

Як повідомлялося, Президент Віктор Янукович схвалив закон, що передбачає введення заборони на куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів.

Джерело: Відомості

Як повідомлялося, Президент Віктор Янукович схвалив закон, що передбачає введення заборони на куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства, органів державної влади, місцевого самоврядування, інших державних установ, а також на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Власники на новий закон реагують неоднозначно, пише газета «Сегодня». «Ми підтримуємо розумні обмеження, але в ресторанах, кафе, на дискотеках у їх власників повинно бути право вибору щодо дозволу, обмеження або заборони куріння», — каже виданню менеджер великої тютюнової компанії Олена Калабаня.

Заборона, до речі, стосується також кальянів та електронних сигарет, хоча останні нешкідливі для оточуючих. Як роз’яснив один з авторів закону нардеп Євген Царьков (КПУ), це тому, що закон спрямований не проти тютюнопаління, а проти куріння в принципі: «При прийомі їжі лікарі забороняють нікотин навіть курцям, це посилює його шкоду. Поїв — вийди покури». 

За його словами, «істерію тютюнників», зрозуміти можна: їх маркетологи вже оцінили втрату ринку від прийняття закону 1,3 млрд. сигарет на рік або 1,5-2%.

Палити можна тільки в спеціально відведених місцях на підприємствах та установах усіх форм власності (включаючи кафе і ресторани, але не в приміщеннях, де їдять люди), в готелях, хостелах, гуртожитках, в аеропортах і на вокзалах.

Документ зобов’язує власників або орендарів відповідних приміщень відводити спеціальні місця для куріння, площа яких не більше 10% загальної площі будівлі чи приміщення, курилка повинна бути з витяжкою і написами про шкоду куріння. За порушення закону штраф для фізосіб залишився тим самим: 51-119 грн., а от для юросіб введені штрафи 1-10 тис. грн. як «за попільничку» в закладі громадського харчування, так і за невиділення спецмісця для куріння і необладнання їх витяжкою.

Гендиректор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова, вважає: від заборони куріння ресторанний бізнес втратить до 30% доходів. Виробники сигарет реагують обережно.

Раніше редакція закону «Про заходи щодо запобігання і скорочення споживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» передбачала, що в закладах громадського харчування мінімум 50% площі їхніх торговельних залів відводиться для обслуговування осіб, які не курять.

При цьому власники ресторанів і кафе зобов’язані відводити для куріння площу, що не перевищує 10% від загальної площі закладу

.Закон вступає в силу через 6 місяців з дня опублікування. 

Loading...