Держборг Євросоюзу досяг рекорду

В минулому році найбільш проблемною економікою в Європі залишалася грецька, дефіцит бюджету якої склав 9,1% від ВВП, хоча не краще справи йшли і в Ірландії (13,1%), Іспанії (8,5%) і навіть Великобританії (8, 3%).

Джерело: Відомості

В минулому році найбільш проблемною економікою в Європі залишалася грецька, дефіцит бюджету якої склав 9,1% від ВВП, хоча не краще справи йшли і в Ірландії (13,1%), Іспанії (8,5%) і навіть Великобританії (8, 3%). Такі дані Євростату, який опублікував відомості щодо бюджетного дефіциту країн єврозони і зовнішнього боргу держав за 2011 рік, передає «Сегодня».

За підсумками минулого року лише три країни з 17 членів єврозони вийшли в бюджетний профіцит: Угорщина, Естонія та Швеція. В цілому витрати країн єврозони в 2011-му склали 49,3% сукупного ВВП, а доходи — лише 45,2%. Так, в середньому по єврозоні бюджетний дефіцит досяг 4,1% ВВП регіону, і це непоганий результат, оскільки в 2010 році він був 6,2% ВВП.

Нагадаємо, що економісти МВФ і Євробанку вважають, що для нормального розвитку економіки прийнятний тривідсотковий бюджетний дефіцит, який спостерігається у Австрії, Мальті, Латвії, Чехії та Болгарії.

Що стосується зовнішнього боргу, то в 14 країнах з 27 членів Євросоюзу в 2011 році держборг виявився вище 60% ВВП країни. Найбільшим боржником залишається Греція (165,3% від ВВП), найдрібнішим — Естонія (6%). Лише Німеччині, Угорщині, Латвії, Швеції, Люксембургу та Естонії вдалося в минулому році трохи зменшити свій зовнішній борг, у той час як в інших країнах він лише зростав, і рекорд в цій галузі продемонструвала багатостраждальна Греція — її зовнішній борг збільшився на 20,3%. Загальний держборг в єврозоні знизився до 87,2% ВВП у порівнянні з 85,3% роком раніше.

Якщо подивитися аналогічні показники України, то в минулому році ми продемонстрували цілком прийнятний результат. Наприклад, показник по дефіциту бюджету у нас кращий, ніж у Литві, Чехії, Польщі, Нідерландах, Іспанії та багатьох інших країнах. А наш зовнішній борг в рази менший від боргів Італії, Ірландії, Португалії, Бельгії, Франції, Великобританії та Німеччини.

Loading...