Луцька арт-студія «Пятерня» відкрила філіал у Хелмі

Луцька арт-студія «Пятерня» відкрила філіал у Хелмі

Цього року святкує десятиріччя арт-студія «Пятерня» — чи не єдина в Луцьку творча майстерня, програма якої побудована на культурно-духовному й естетичному розвитку з елементами емоційного психологічного тренінгу, арт-терапії, що сприяє врівноваженню та заспокоєнню дітей.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Цього року святкує десятиріччя арт-студія «Пятерня» — чи не єдина в Луцьку творча майстерня, програма якої побудована на культурно-духовному й естетичному розвитку з елементами емоційного психологічного тренінгу, арт-терапії, що сприяє врівноваженню та заспокоєнню дітей. А ще тут активно розвивають позанавчальну виховну роботу — літні табори, студії, пленери. Про здобутки та напрацювання, творчі плани «Пятерні» розповіла її керівник і засновник, член Національної спілки художників Тетяна Мялковська.

З пані Тетяною зустрілись у стінах студії, де й сам інтер’єр, й невимушена атмосфера, й сила-силенна робіт юних вихованців вказують на творчий дух і креативність цього закладу. Двоє діток саме стояли біля мольбертів, а допомагала їм викладач Наталія Кумановська. Дівчинка років дев’яти шила з барвистих клаптиків тканини рибину — якраз завершувала роботу. Вийшло досить оригінально. Викладач похвалила ученицю й запевнила, що такий виріб не соромно показати і на виставках, і на ярмарках.

— А все починалося, — повідала пані Тетяна, — десять років тому в моїй колишній майстерні. — Коли ж її забрав ЖЕК почала орендувати кабінет у приміщенні організації Спілки художників: спочатку один, потім — два, а нині маємо три. Власним коштом зробили тут гарний ремонт, і тепер нас відвідує до восьмидесяти дітей віком від п’яти до 16 років. Навчаємо їх живопису, рисунку, декоративно-прикладному мистецтву, а також монументальному живопису й елементам художньої ручної праці. А зараз робимо автопортрет, але пошитий — у вигляді ляльки. Ось погляньте: кожен пошив ляльку, схожу на себе (показує на роботи поруч на столі, — авт.).

Її колега Наталя Кумановська звернула увагу на психологічний момент таких занять, адже вони заспокоюють гіперактивних дітей.

— Відома у Луцьку психолог Олена Звєрєва приводить до нас дитину, — продовжує пані Тетяна. — Часто записує наші уроки, а потім застосовує у своїх практиках. Вона каже, що є дуже багато методик, споріднених із арт-терапією.

До викладацької роботи у студії залучені професійні художники — Наталія Кумановська, Галина Черниш, Марина Стрижевська й інші. А також для майстер-класів запрошують художників, які спеціалізуються на певних темах. Навіть були викладачі з Львівської академії мистецтв.

— На занятті працює одночасно два викладачі, — пояснює специфіку навчального процесу пані Тетяна. — Один пояснює програму, а інший, асистент, провадить індивідуальну роботу з дітьми. Групи невеликі, по п’ять-сім осіб, що сприяє кращому засвоєнню матеріалу. Є старші групи, які готуємо до вступу у вищі або середні навчальні професійні заклади. У них академічний рисунок і композицію викладає художниця Катерина Ганейчук. Особисто я працюю як із найменшими, так і з старшими дітьми.

На фото: Діти розмальовують будиночок на пляжі

Одначе найбільше вихованці студії полюбляють, за словами їхньої наставниці, літні табори, екскурсії, пленери, де можна поєднати відпочинок із пізнанням чогось цікавого з культури та мистецтва, набратися творчого досвіду.

— Для наймолодших два-три тижні на початку літа діє табір при студії, — розповідає керівник «Пятерні». — Діти приходять на десяту ранку й до п’ятої вечора перебувають під нашим наглядом. Кожен день у нас має свою концепцію, девіз і колір — день «зелений», «червоний», «фіолетовий». У рамках цього діти мають заняття, пов’язані з такою концепцією, навіть обід подається відповідно до кольору чи девізу. Під час такої літньої практики відбуваються екскурсії по місту. Зокрема, відвідуємо пам’ятки архітектури. З нами співпрацюють місцеві екскурсоводи, науковці. Дітлахам неабияк подобається відпочивати в Рокинях — у музеї просто неба, кататися на конях. Для старших є виїзна програма — дуже гарний табір у Карпатах, де ми об’єднуємося з Керчинською художньою школою. Торік їздили з дітьми на десять днів у Болгарію.

А ще кожного року «Пятерня» організовує виставки. Є такі, що опосередковано пов’язані з образотворчим мистецтвом, скажімо, покази моделей одягу, які діти самі шиють. Проходили ретро-вечірки у підземеллі замку Любарта, акції у Галереї мистецтв спілки художників.

Минулого року була гарна виставка «БогЗнаДеНаКулічковеЦарство», у якій узяло участь майже сто дітей. Вони презентували свої графічні роботи.

— Після перегляду виставки багато батьків відкрили для себе внутрішній світ своїх дітей, який до цього не могли зрозуміти, — розповідає пані Тетяна. — До Дня матері в парку малювали величезну картину «Українська родина», яку потім мер подарував пологовому будинку.

У студії значна фотогалерея, де зображено, як діти розмальовують стіни у Старому місті, фасади музичної школи, будиночки на пляжі.

Зараз і викладачі, і учні готуються до ювілею, який відзначать виставкою своїх доробків. І кажуть, якщо пофортунить із фінансами, бо наразі спонсорів нема, мріють видати каталог.

— Нещодавно відкрили філіал у Хелмі, — з гордістю повідала Тетяна Мялковська (художниця саме повернулася з Польщі, — авт.). — У галереї Річарда Качмарського. Свою програму переклали на польську мову, дали зразки дитячих малюнків — полякам дуже сподобалося. Я тиждень там працювала, проводила майстер-класи, діти були надзвичайно задоволеними. Ця співпраця проходить у рамках міжнародного фонду «На стику». Запланували інтеграційні пленери Польща — Україна. Польське консульство вже дало згоду на їх підтримку та фінансування. Думаю, буде можливість зробити виставки дитячих робіт у Хелмі, які відвідають наші вихованці та їхні батьки.

Така співпраця, за словами наставника «Пятерні», відкриє перспективи для здобуття вищої освіти в Польщі.

— Краківська академія — фантастична, — каже пані Тетяна. — У нас уже є абітурієнтка, яка має «карту поляка», і ми готуємо її до вступу в цей заклад.

Загалом серед вихованців «Пятерні» є багато таких, які вступили у престижні вузи України, зокрема, у Київський університет технології й дизайну, Львівську політехніку, університет імені Грінченка. А кілька вчилися й за кордоном: Оля Пастушок — у Празі, Анна Кропива — у Швейцарії. Отже, «Пятерня» — хороший старт у майбутнє.

Loading...