Конфлікт навколо «Буратіно» триває

Конфлікт навколо «Буратіно» триває

Нещодавно в Луцьку розгорнувся скандал навколо кафе «Буратіно», що на вулиці Винниченка, 4. Заклад уже кілька років не працював, та у 2011-му там почалась активна реконструкція, що включила в себе ще й масштабну кількаповерхову добудову.

Автор: Ольга УРИНА / Джерело: Відомості

Нещодавно в Луцьку розгорнувся скандал навколо кафе «Буратіно», що на вулиці Винниченка, 4. Заклад уже кілька років не працював, та у 2011-му там почалась активна реконструкція, що включила в себе ще й масштабну кількаповерхову добудову. Така ситуація не сподобалася мешканцям житлового будинку, частину якого й займає славнозвісне кафе. Вони скаржаться на те, що в їхніх оселях стало темно. Серед лучан поширилася думка, що будівництво такого роду незаконне.

Приміщення кафе «Буратіно» належить Григорію Козюрі (батько депутата Луцькради Андрія Козюри), Ірині Стецюк, а також сину Луцького міського голови Миколи Романюка Володимиру. Андрій Козюра, який займається юридичним обслуговуванням товариства, вирішив скликати прес-конференцію, аби прояснити ситуацію з законністю реконструкції.

— Реконструкція кафе «Буратіно» здійснюється відповідно до поданої декларації, як того вимагає Закон «Про основи містобудівельної діяльності». Крім того, добудова здійснюється на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та винятково до наявного у власності товариства майна, — заявив депутат Луцької міської ради Андрій Козюра.

За його інформацією,  ТОВ «Буратіно» придбало ділянку площею 905 квадратних метрів у приватну власність за 255 тисяч гривень і викупило три квартири, до яких і здійснюється добудова. У товариства є повний проектний комплект документації, дозвіл на реконструкцію кафе «Буратіно», який видавався ще в 2007 році міськвиконкомом, та інші документи, передбачені чинним законодавством. Також Козюра запевнив, що будівництво не порушує жодних санітарних норм.

Адвокат Святослав Туз, який теж обслуговує товариство, зазначив, що був направлений адвокатський запит до Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз, аби з’ясувати, чи є якісь порушення. Висновок експертів від 2 лютого 2012 року свідчить, що реконструкція кафе «Буратіно» відповідає вимогам чинного законодавства України. Реконструкція та зведення в зв’язку з цим конструкції із піноблоків норми інсоляції, себто освітлення, квартири №20 не порушують.

Така пильна увага до квартири №20 на вулиці Винниченка, 4 перш за все тому, що саме з цієї квартири, за словами Козюри, розпочалися скандали. Власник помешкання судиться з товариством, вказуючи на порушення санітарних норм. За документами квартира належить Ігорю Олейнику, та організатор прес-конференції вважає цю особу підставною.

— Корінь проблеми і причина у тому, що це замовна справа, — говорить Козюра. — До мене і до власників кафе «Буратіно» неодноразово зверталися Олександр Товстенюк, директор ТОВ «Директорія», і Володимир Никитюк, голова земельної комісії Луцької міської ради, з ультиматумом, вимагаючи 500 тисяч доларів за квартиру, яка була придбана ними навмисно, щоби створити проблеми в майбутньому.

Під час зустрічі зі ЗМІ журналістам роздали заяви від імені директора ТОВ «Буратіно» Ірини Стецюк про те, що ці особи висунули товариству ультиматум: «Або ви заплатите 500000 доларів США, або ми купимо ЗМІ, прокуратуру, суд та людей і зупинимо будівництво».

Андрій Козюра розповів, що йому стало відомо про організацію платних мітингів проти розбудови «Буратіно». Його слова одразу підтвердив громадський активіст Андрій Сажнєв, заявивши, що йому пропонували зайнятися «заказухою» за гроші. Чоловік зазначив, що про це він розповість і прокуратурі, і міліції.

У виправданнях Козюри в основному фігурувала квартира №20. Та, як з’ясувалось, інші мешканці будинку на Винниченка, 4 теж не в захваті від сусідства з двоповерховою добудовою. Так, присутня на прес-конференції Інна Бартошек, мешканка квартири №23, розповіла, що вікна її помешкання на другому поверсі наполовину закриває дах новобудови. Тож у квартирі стало значно темніше. Крім цього, вона зауважила, що в несучій стіні з’явилася тріщина у 5 мм.

Лучанка також розповіла, що її сім’ї в однокімнатній квартирі стало тісно, і вони думали продати помешкання. Одначе тепер, переконана вона, збути його за нормальною ціною не вдасться.

Андрій Козюра порадив панянці звернутися до забудовника, а він буде одним із тих, хто переконуватиме власників ТОВ «Буратіно» купити цю квартиру.

До теми: за словами депутата Луцькради, на місці «Буратіно» мають з’явитися торгово-офісний центр і дитяче кафе.

Loading...