Забудовник виманив у ковельчан гроші, а про квартири забув

Забудовник виманив у ковельчан гроші, а про квартири забув
Затоплений фундамент обіцяного будинку на вулиці 40 років Перемоги, 10 / Фото: Ірина КОСТЮК

Майже вісім десятків ковельчан ще у 2007 році уклали договори про дольову участь у будівництві двох багатоквартирних будинків на вулиці 40 років Перемоги, 10 та на вулиці Степана Бандери, 10 із «Ковельським житлово-будівельним комбінатом».

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Майже вісім десятків ковельчан ще у 2007 році уклали договори про дольову участь у будівництві двох багатоквартирних будинків на вулиці 40 років Перемоги, 10 та на вулиці Степана Бандери, 10 із «Ковельським житлово-будівельним комбінатом». Власник ЖБК, донецький бізнесмен Олег Вовк, довго водив ковельчан за ніс, однак обіцяних будинків не збудував і людських грошей не повернув. Усі обставини справи з’ясовували «Відомості».

Ковельчанки Любов С. та Галина А. дізналися про будівництво двох багатоповерхівок майже п’ять років тому із місцевих газет. Жінки зізнаються, що повірили слову бізнесмена, бо ж він справляв враження солідного чоловіка. Навідалися до його офісу, в якому працювало з десяток людей, переконалися, що це не якась там тимчасова конторка. Але доля сумнівів таки була. Пані Галина каже, що при зустрічі з Вовком поцікавилася у нього, чи це, бува, не буде другим «Еліта-Центром», тільки по-ковельськи. На що бізнесмен відповів, мовляв, такого бути не може, адже кияни платили за будівництво квартир забудовнику прямісінько у руки, а тут усі платежі йтимуть через банк. На це Галина А. й купилася. До всього ж ціна квадратного метра помешкання коливалася в межах трьох тисяч гривень та ще й в розстрочку. Така вартість, за словами жіночок, на той час була прийнятною і далеко «не драконівською». Ще більшої переконливості у правдивості обіцянок збудувати омріяне житло ковельчанам додавали вже зведені Вовком будинки. Це вже зараз відомо, що він звів їх аж два з половиною.

На фото: Перші будинки, зведені Вовком

«Відомості» побували у Ковелі на вулиці Підколодного, 3, де колись знаходився офіс житлово-будівельного комбінату. Поруч із невеличкою будівлею розташовані якраз оці два з половиною будинки. Щоправда тепер їх там три, але мешканцям останнього, «половинного» будинку, довелося доводити справу, почату Вовком, до кінця самотужки. Однак кілька років тому ці будинки були своєрідною приманкою для довірливих ковельчан. Дуже прискіпливих забудовник водив у середину та показував, власниками яких шикарних апартаментів вони можуть стати. Це і був початок його великої афери.

На фото: Офіс «Ковельського ЖБК»

— Уклала договір із ЖБК я у 2007 році, — розповідає мешканка Ковеля Любов С. — Вирішила придбати однокімнатну квартиру у дев’ятиповерховому будинку на вулиці 40 років Перемоги, 10. Згідно договору підряду будинок повинні були здати в експлуатацію в другому кварталі 2009 року.

Повна вартість житла для пані Любові складала 136 тисяч 620 гривень. Жінка сплатила спочатку 30% вартості, а потім щомісяця вносила визначену суму коштів. Через рік, коли вже було виплачено майже 70% вартості квартири, жінка запідозрила: щось йде не так. Внески сплачуються справно, проте будівництвом на майданчику зовсім не пахне.

У пані Галини ситуація не краща. Бажаючи придбати однокімнатну квартиру на вулиці Степана Бандери, 10, вона з родиною сплатила усю суму практично одразу. Жінка пожалілася, що навіть подаровані на весілля гроші дочка віддала їй. Відтак, попрощавшись із 130 тисячами гривень, родина з трьох сімей й досі перебивається у своїй старій квартирі.

Поки довірливі ковельчани віддавали останню зароблену копійку, аби нарешті в’їхати у нові квартири, заповзятливий бізнесмен із Донецька не поспішав будувати їм житло. Для окозамилювання загородив територію будівництва, нагнав туди сякої-такої техніки і начебто залив фундамент.

«Відомості» бачили на власні очі, на якому етапі нині перебуває будівництво. На вулиці Степана Бандери, 10 стоїть паркан. За парканом ніякі роботи не ведуться, височать бетонні стовпи, які вочевидь називаються фундаментом для багатоквартирного будинку. Навіть непрофесійним оком видно, що це жодним чином не може бути опорою для будинку, в якому житимуть люди. Не краща ситуація на вулиці 40 років Перемоги, 10. Там взагалі на будівельному майданчику на повну функціонує автостоянка. Праворуч два будівельних крани, затоплений водою фундамент майбутнього будинку, а решта території — для автівок.

На фото: Будівельний майданчик на вулиці Степана Бандери, 10

Так от. Поки ковельчани збирали гроші, Олег Вовк часу не гаяв. У постанові Ковельського міськрайонного суду від 22 липня 2011 року вказано, що з отриманих проплат від ковельчан у 2007 році Олег Вовк придбав собі автомобіль Сузукі за 170 тисяч гривень. Крім того, в цей же період витратив 850 тисяч гривень на покупку земельної ділянки площею 0,1739 га в урочищі Гряда, що у Шацькому районі.

Пан Вовк двічі змінював місце розташування офісу «Ковельського ЖБК». Тепер вони обидва зачинені, а сам бізнесмен навесні цього року почав справу про банкрутство товариства.

Суд з’ясував і те, що на момент отримання грошей від ковельчан на рахунок очолюваного ним товариства, «Ковельський ЖБК» не мав дозволу від державної архітектурно-будівельної інспекції на початок будівельних робіт та спорудження житлових будинків, а це явне порушення законодавства.

Напрошується логічне питання: куди дивилася ковельська влада в особі тодішнього мера Сергія Кошарука та інспектори архібудконтролю? Пробачте, але це ж не курник вирішили самовільно збудувати у дворі. Ковельчанки Любов С. та Галина А. думають, або між усіма контролюючими службами була змова, або ж і ті, що займали чиновницькі крісла, були подібним чином ошукані. Щоправда у другий варіант віриться мало.

Вже згадана постанова ковельського суду містить у собі ще один доволі цікавий факт. Із восьми десятків обманутих ковельчан потерпілими визнано лише 26 осіб. За підрахунками потерпілих, Олег Вовк міг привласнити собі більше 15 мільйонів гривень. Суд же каже, що збитки складають всього один мільйон 277 тисяч гривень. Смішно, але пані Любов, яка виплатила практично усю вартість квартири, за рішенням суду може повернути собі лише 5 тисяч 494 гривні 50 копійок, а пані Галині Олег Вовк повинен сплатити всього 3 тисячі 596 гривень 40 копійок — і це при тому, що жінка викупила житло повністю.

Звідки взялися незрозумілі суми для повернення ковельчанам, «Відомості» поцікавилися у старшого слідчого з особливо важливих справ податкової міліції ДПА у Волинській області Андрія Панасюка, який розслідує цю справу. Він пояснив, що суми до відшкодування нараховані ковельчанам згідно тих документів, які засвідчують купівлю автомобіля та земельної ділянки Олегом Вовком. Тобто суму, витрачену на покупки, «розбили» на 26 потерпілих, які сплачували внески протягом тих місяців, в які здійснювалися купівельні операції. А розраховувався пан Вовк за автівку протягом липня-серпня 2007 року, а за земельну ділянку платив в період з 28.09.2007 р. до 04.02.2008 року.

А як же решта вкладників? За словами Панасюка, щоб довести, що й решта осіб потерпілі, потрібні докази, а їх дуже мало. Проте у всіх 80 потерпілих на руках квитанції про сплату. Хіба це не докази? Чи може слідчі ходять по колу свідомо або ж поводяться непрофесійно? До слова, у постанові Ковельського суду, який повернув справу на дорозслідування, йдеться й про таке: «слідчим не в повній мірі виконані вимоги законодавства щодо всебічного, повного та об’єктивного дослідження обставин справи, а в обвинуваченні містяться припущення та суперечності, що є неприпустимим».

«Відомості» також з’ясували, що наразі товариство «Ковельське ЖБК» перебуває у стані санації, тобто відновлення. Однак, розпочати виплату людських коштів поки неможливо навіть при великому бажанні донецького бізнесмена, оскільки рішенням Господарського суду області на задоволення вимог потерпілих накладено мораторій. На жаль, із Олегом Вовком «Відомостям» зв’язатися так і не вдалося — вочевидь, бізнесмен змінив номер мобільного телефону.

Loading...