Експерти: Податок на розкіш — політичне рішення, не розраховане на реальний результат

Експерти: Податок на розкіш — політичне рішення, не розраховане на реальний результат

На початку грудня в Україні планують прийняти закон про введення податку на розкіш. Почне він діяти з 1 січня 2012 року. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко уточнив, що уряд розраховує зібрати до 100 млн. дол., які будуть спрямовані в Пенсійний фонд.

Джерело: Відомості

На початку грудня в Україні планують прийняти закон про введення податку на розкіш. Почне він діяти з 1 січня 2012 року. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко уточнив, що уряд розраховує зібрати до 100 млн. дол., які будуть спрямовані в Пенсійний фонд, пише портал «Дело».

Експерти відзначають: цей захід не вирішить проблеми з дефіцитом коштів на соціальні програми, але дозволить владі поліпшити імідж в очах населення. «Ми на порозі кризи. Пора за рахунок багатих поліпшити ситуацію для людей, що живуть у бідності», — пояснив Сергій Тігіпко. Згідно з розробленим в уряді законопроектом, податок на розкіш стосуватиметься тільки фізичних осіб — власників квартир площею понад 300 кв. м, будинків — понад 600 кв. м, земельних ділянок несільськогосподарського призначення площею понад 0,5 га, автомобілів з обсягом двигуна від 4 тис. куб. см і мотоциклів — 800 куб. см. «Додатково будуть обкладатися податком дорогі автомобілі, літаки, мотоцикли, великі будинки, великі ділянки землі біля будинків, дорогі товари — годинники, одяг вартістю більше 2 тисяч євро», — розповів віце-прем’єр. Крім того, додатковий податок доведеться платити тим, чия зарплата в гривнях перевищує рівень в 2 тис. дол.

Українська опозиція розкритикувала законопроект, відзначаючи, що уряд завищив критерії багатства. Депутат Лілія Григорович, яка раніше кілька разів вносила в парламент законопроекти про податок на розкіш, помітила, що в Україні багатством є квартири площею понад 150 кв. м і будинки — більше 300 кв. м. Крім того, оскільки урядовий документ не стосується юридичних осіб, то власники вілл і яхт зможуть уникнути сплати податку, перереєструвавши власність на свої ж фірми. Опозиційні депутати впевнені, що уряд займається профанацією, щоб тільки знизити рівень роздратування в суспільстві. Правда, як зазначає видання, й нинішній лідер опозиції Юлія Тимошенко на посту прем’єра займалася тим же: ще в 2008 році — перед кризою й за півтора року до президентських виборів — вона виступила з ініціативою ввести податок на розкіш, який так і залишився на папері.

Однак у той момент ситуація для влади була значно безпечнішою, ніж тепер: в 2008 році МВФ видавав Україні кредитні кошти, а в суспільстві панувала апатія. Зараз основний кредитор узяв паузу — чекаючи завершення україно-російських переговорів про ціну на газ. А українці суб’єктивно оцінюють свій рівень життя як украй низький. Економісти відзначають, що причина полягає в рості цін при фіксованому курсі гривні: уряд у розрахунках бюджетних виплат керується фіксованим курсом національної валюти, а продавці товарів і послуг — реальною вартістю долара.

Днями Центр Разумкова оприлюднив результати останнього соціологічного опитування, згідно з яким зараз 23% українських родин, усі члени яких працюють, перебувають за межею бідності. У важкому становищі виявилися родини з дітьми. Експерти центру відзначили ще одну особливість: у містах до бідняків відносяться приблизно 15% родин, у селах — 36%. Прожитковий мінімум на одну людину становить офіційно 114 дол. За офіційними даними, середній рівень зарплати в Україні на сьогодні в перерахуванні досягає близько 340 дол., пенсії — приблизно 150 дол. Однак розмір зарплат суттєво відрізняється в різних регіонах країни й у містах і селах, а більшість пенсіонерів одержують не більше 110 дол.

Коли в Україні почалися акції протесту чорнобильців і афганців, які через суди добилися рішення про виплату їм значних сум різних доплат і пільг, Президент Віктор Янукович обурився: «Ті, кому важче всього, мовчать, терплять, чекають… Прийшли ламати забори ті, хто одержав за рішенням суду пенсію в розмірі близько 30 тисяч гривень». Учасники акцій заявляють, що глава держави погано інформований про рівень виплат, і не припиняють протестні дії. На цьому тижні чорнобильці захопили будинки регіональних відділень Пенсійного фонду в Донецьку й Харкову. Учора, у день засідання уряду, вони знову прийшли до будівлі Кабміну, вимагаючи виконання судових рішень.

Прем’єр-міністр Микола Азаров напередодні пояснив: «Перед нами стоїть дилема: або комусь пенсії не платити, або якісь пільги скоротити, або припинити зарплати медикам платити. Або все-таки напружитися й ці 6 мільярдів гривень додатково за рахунок боротьби з тіньовою економікою зібрати». Він пояснив, що проблема дефіциту Пенсійного фонду поки не вирішена. «Дефіцит становить близько мільярда доларів. Податок на розкіш у тому вигляді, у якому його планується ввести, не вирішить цю проблему. Але, з іншого боку, правильно, що уряд починає обережно, щоб не заганяти цей сектор у тінь. Спочатку — для найбагатших, а через кілька років, можливо, податкова база буде розширена», — сказав експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

Експерт Центру Разумкова Павло Розенко впевнений, що в запропонованому урядом нововведенні все-таки «більше політики, ніж розрахунків на реальний результат». Багато українських політологів відзначають, що влада намагається знизити рівень роздратування в суспільстві. Адже основна проблема України навіть не в низькому рівні життя більшості громадян, а в рекордно високому розриві між доходами найбагатших і найбідніших. За даними ООН, у країнах ЄС співвідношення становить у середньому 1 до 6, в Україні — 1 до 30. Активи 100 найбагатших українців торік, за різними оцінками, виросли приблизно на третину, досягши рівня двох третіх ВВП. Добробут рядових громадян, за даними ООН, знизився приблизно на 10%.

Loading...