Українська діаспора в США зустріла Януковича мітингом

Українська діаспора в США зустріла Януковича мітингом

30 представників української діаспори в США вимагали біля представництва України при ООН відставки Президента Віктора Януковича та звільнення з-під арешту Юлії Тимошенко і Юрія Луценка.

30 представників української діаспори в Сполучених Штатах вимагали біля представництва України при Організації Об'єднаних Націй відставки Президента Віктора Януковича та звільнення з-під арешту екс-прем’єра Юлії Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Свій мітинг вони почали з молитви за Україну.

Пікетники зазначали, що в Україні порушують права людини на свободу слова та свободу зібрань, оскільки, за їхніми даними, на її вулицях правоохоронні органи б'ють демонстрантів.

Мітингувальники виступали англійською та українською мовами, скандували «Геть, Янукович!», «Ні політичним репресіям!», «Свободу Юлі, свободу Луценку!», «Бандера й Шухевич — герої України!»

Ті, хто зібралися, періодично виконували українські пісні. Вони також подякували представникам американської поліції за можливість провести свій мітинг.

Учасники мітингу передали журналістам текст відкритого листа Януковичу від Українського конгресового комітету Америки, де висловлено стурбованість із приводу ситуації в Україні.

У листі зазначено, що наразі українська влада розглянула дуже мало порушених комітетом питань, ситуація щодо права людини в Україні тільки погіршилася, про що свідчить не тільки арешт Тимошенко й Луценка, але й, за даними комітету, політичні переслідування в країні.

У листі також зазначено, що уряд продовжує антиукраїнську політику, прагнучи переписати історію України і знищити українську національну ідентичність, заперечуючи голодомор як акт геноциду українського народу.

Там же висловлено стурбованість із приводу скасування звань Героя України головнокомандувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу та лідерові Організації українських націоналістів Степану Бандері.

Представники комітету висловлюють готовність зустрітися з Януковичем і представниками Кабінету Міністрів для конструктивного діалогу, але тільки після того, як побачать, що влада забезпечила дотримання демократичних принципів.

Як повідомлялося, 19-23 вересня Янукович перебуває з візитом у США.

Loading...