За визволення українців з лівійського полону взялися їхні дружини

За визволення українців з лівійського полону взялися їхні дружини
Українські заручники в Лівії

Дружини затриманих у Лівії українців просять уповноважену Верховної Ради з прав людини Ніну Карпачову сприяти у звільненні їх чоловіків.

Дружини затриманих у Лівії українців просять уповноважену Верховної Ради з прав людини Ніну Карпачову сприяти у звільненні їх чоловіків. Про це сказано в повідомленні прес-служби омбудсмена.

Зокрема, Карпачовій надійшла термінова телеграма-звернення жительок Херсона Ганни Лайбу, Ольги Братченко й Ганни Балан — дружин узятих 21 серпня в полон лівійськими повстанцями громадян України.

Зі слів заявниць, їх рідні разом з іншими українцями приїхали в Тріполі на початку липня по найму компанії з видобутку нафти й газу DAKAR на посаді будівельників, інженерів, нафтовиків.

«Зараз їх утримують у гуртожитку на території компанії, не пред'явивши їм жодних офіційних обвинувачень... Ми щодня звертаємося в посольство України в місті Тріполі, але консул надає нам обмежену інформацію й не дає відповіді, у чому наших громадян обвинувачують, чи є на це законні підстави й коли їх переведуть у будинок посольства», — сказано в повідомленні.

Жінки просять омбудсмена про допомогу для їх рідних, права й свободи яких, на їх думку, порушуються, а також вплинути на органи української державної влади, які, на думку родичів затриманих у Лівії українців, не діють.

Раніше аналогічне звернення Карпачовій надійшло від жительок Кіровограда Валентини Руденко й Оксани Ожеховської із проханням надати допомогу в поверненні їх чоловіків з Лівії.

Карпачова у свою чергу звернулася до керівництва Міністерства закордонних справ України з вимогою з'ясувати всі обставини арешту українців, надати їм відповідну юридичну допомогу й забезпечити дотримання їх законних прав і свобод.

Омбудсмен також звернулася до посла Лівії в Україні Фейсалу Ельшаари із проханням про термінову особисту зустріч щодо цього питання.

Нагадаємо, 9 вересня МЗС втретє викликало посла Лівії для того, щоб одержати роз'яснення щодо ситуації із затриманими українцями, однак останній не зміг назвати перспективи звільнення українців, посилаючись на плутанину, спричинену процесом реформування лівійських державних органів влади.

21 серпня Національна перехідна рада Лівії затримала 22 громадян України за підозрою в співробітництві з військами колишнього лідера Лівії Муаммара Каддафі. За даними МЗС, всі вони — інженери й будівельники в нафтогазовій сфері.

Loading...