Художник має промовляти до людей своїми творіннями

Художник має промовляти до людей своїми творіннями
Олександр Гукалов / Фото: Максим Шибецький

Впевнений львівський митець Олександр Гукалов

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Впевнений львівський митець Олександр Гукалов

Минулого тижня у галереї мистецтв у Луцьку відкрилася виставка картин досі маловідомого художника Олександра Гукалова. Адже він лише шість років тому почав займатися живописом, до того ж малярству ніде не вчився, спеціальних художніх шкіл чи академій не відвідував. Талант у нього від Бога, а працелюбність і натхнення допомогли створити справжні мистецькі шедеври.

Народився і виріс Олександр у Львові, навчався у Львівській політехніці.

— Я створював на шкільних уроках і на парах в інституті шаржі на викладачів і однокласників — звідси усе й почалося, — розповідає художник про свій шлях до малювання. — Пізніше з головою поринув у наукову роботу. Але писання статей, підготовка дисертації викликали у мене відразу своєю приземленістю й утилітарністю.

Як зізнається Олександр, у нього спрацював юнацький максималізм, і він вирішив поставити хрест на кар’єрі інженера та стати гуманітарієм. Так, із 1990 року почав писати та друкувати віршовані твори, перебиваючись випадковими заробітками. Проте цього було замало, і він спробував себе реалізувати в образотворчому мистецтві.

На фото: «Сльози»

— У 2005-му показав альбом своїх малюнків відомому львівському художнику Зеновію Кецалу, з яким спілкувався у його майстерні, — розповідає Олександр. — І так вийшло, що Зеновій Кецало зробився на той момент моїм духовним батьком у світі живопису та відкрив мені двері, благословивши малювати олійними фарбами.

Виступаючи перед публікою на відкритті своєї персональної виставки, до речі, першої, Олександр Гукалов висловив вдячність голові Спілки художників Волині Володимиру Марчуку, який погодився допомогти в організації експозиції.

— І хоча ця виставка — зовсім не апофеоз довгого шляху, бо ж усього шість років пройшло з того моменту, як я став, як кажуть, пензль-меном. Певною мірою це лише проба пера, проте мистецький світ розкривався для мене з кожним роком настільки вражаюче, що виникло природне бажання поділитися своїми здобутками, — зізнався перед присутніми молодий художник.

Незважаючи на те, що його творчий шлях як майстра пензля тільки-но розпочався, твори виглядають довершеними композиціями, наповненими глибоким змістом.

На фото: «Старість»

— Роботи цікаві, попри те, що Олександр не має спеціальної художньої освіти, — ділиться враженнями голова Спілки художників Волині Володимир Марчук. — Мені цікаве його мислення, митець не боїться працювати з темами. Взагалі, його картини — це сучасний живопис, який, думаю, буде цікавий для людей.

Аналізуючи власну творчість, сам митець не може сказати, до якого типу художників відносить себе: до тих, що відображують дійсність, чи до тих, що виражають певні ідеї у своїй творчості.

— Митець має промовляти до людей своїми творіннями, — переконаний львівський художник.

Loading...