За прокуреністю барів і кафе Україна входить у десятку світових «лідерів»

За прокуреністю барів і кафе Україна входить у десятку світових «лідерів»

Україна посіла 7-е місце серед 22 країн за прокуреністю кафе, барів та ресторанів. Такі дані дослідження Університету Джона Хопкінса (США, Балтімор).

Джерело: Відомості

Україна посіла 7-е місце серед 22 країн за прокуреністю кафе, барів та ресторанів. Такі дані дослідження Університету Джона Хопкінса (США, Балтімор).

В Україні для проведення дослідження був обраний Кременчук, де протягом 2009-2010 роківдосліджувалося 10 закладів. Їх працівники здавали зразки свого волосся, на яких осідав нікотин. Ці зразки пасеміз 22 країн, а також заміри спеціальних приладів для вимірювання тютюнового диму були проаналізовані та порівняні між собою.

В результаті лідерами за задимленістю стали Вірменія, Туреччина, Бангладеш, Грузія, Киргизія, Росія. Трішки краще,ніж в Україні, ситуація з цим в США, Індонезії, Мексиці, Гватемалі, Філіппінах, Китаї, Нігерії, Польщі, Гані, Перу.

Найчистішим повітря виявилося в барах Таїланду, Індії, В’єтнаму, Уругваю та Аргентини.

«Дослідження волосся показало, що українські офіціанти, які не курять, мають у своєму організмі стільки ж шкідливих речовин, скільки людина, яка курить щоденно 1 сигарету, – говорить Кирило Животовський, координатор кампанії «Європа для України», який координував дослідження Університету Джона Хопкінса в Україні. – Навіть над столиками, де, за правилами закладу, курити було не можна, прилади показали наявність диму».

Нагадаємо, у 2011 році активісти проекту «Київ без тютюнового диму» здійснили моніторинг барів, кав’ярень та ресторанів в Києві.

«79 зі 100 обстежених нами закладів порушують вимоги закону, – каже Олена Дуб, координатор проекту. – В 10% барів та ресторанів Києва взагалі немає місць для некурців. Найчастіше (52%) в барах та ресторанах відводиться менше 50% площі з чистим повітрям. Але принципово, що навіть туди потрапляє сигаретний дим. Отже, у більшості закладів громадськогохарчування клієнти, часто з дітьми, та особливо офіціанти змушені дихати повітрям з канцерогенними речовинами». 

Цікаво, що в барах Кременчука, де була розміщена реклама сигарет, вміст тютюнового диму був у 1,3 рази більшим, ніж у тих закладах, де реклами взагалі не було. Це є ще один аргумент на користь повної заборони реклами сигарет, в тому числі в ресторанах та барах. Пригадаємо, що проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який наразі чекає на ухвалення Верховною Радою, передбачає повну заборону реклами тютюнових виробів, в тому числі в мережі Інтернет, заборону спонсорства, стимулювання продажу тютюнових виробів та заборону в місцях продажу. Цей законопроект вже був прийнятий в першому читанні 30 листопада 2010 року.

Довідково.

Заданими Київського міжнародного інституту соціології, поширеність куріння в Україні зменшилася з  41% у 2005 році до 29% у 2010 році.

Loading...