Про землетрус японців попереджали тварини

Японські птахи й риби передбачили руйнівний землетрус за кілька місяців до того, як він відбувся. Кілька останніх місяців японські рибалки з подивом виловлювали сітками глибоководну ремінь-рибу.

Джерело: Відомості

Японські птахи й риби передбачили руйнівний землетрус за кілька місяців до того, як він відбувся. Кілька останніх місяців японські рибалки з подивом виловлювали сітками глибоководну ремінь-рибу. Ця довга й тонка мешканка океану, схожа на змію, звичайно не піднімається на глибину вище 200 метрів. Саме вона масово спливла перед чилійським і тайванським землетрусами торік. Згідно з японськими легендами, риба-ремінь спливе, тільки щоб попередити про землетрус, передають «Вести».

Донні риби, особливо соми, дійсно добре відчувають найменше коливання дна, пояснює професор кафедри іхтіології біологічного факультету Московського держуніверситету Олександр Касумян.

«Сомові риби дуже чутливі до геомагнітних змін. Навіть були спроби використовувати цю здатність, щоб пророкувати події. На жаль, це не завершилося поки гарними результатами», — розповідає Касумян.

Хто не встиг спливти подалі від японського берега в п’ятницю, швидше за все, загинув, говорить Касумян. Величезна кількість риби викинулась на сушу, найслабші вмерли від сірчаних газів ще у воді.

Постраждали від буйства стихії й птахи. У Японії традиційно зимують журавлі, у тому числі й занесені в Червону книгу, приміром, японський журавель. У країні багато морських птахів, які перебувають під загрозою зникнення, пояснив президент Союзу охорони птахів Росії Віктор Зубакін.

«Цунамі може змити гнізда морських птахів, що перебувають на обривах скель. Цунамі могло затопити і якісь місця годівлі для птахів. Безумовно, якщо сталося руйнування будинків, то синантропні птахи, які гніздяться на будинках, теж могли постраждати», — стверджує експерт.

Говорити про наслідки, на думку експертів, поки що рано. Чітких даних про те, хто з тварин постраждав, немає. Серйозних і непоправних втрат флора й фауна Японії не зазнала, вважають учені. Звірі розумніші за людей: усі з них, хто могли, покинули зону лиха ще до землетрусу.

Loading...