Тролейбусне депо — головна біль луцького мера Миколи Романюка

Тролейбусне депо — головна біль луцького мера Миколи Романюка

На засіданні сесії луцькі депутати заслухали інформацію директора Луцького підприємства електротранспорту Володимира Пуца щодо скрутного фінансово-економічного стану підприємства.

Джерело: Відомості

На засіданні сесії луцькі депутати  заслухали інформацію директора Луцького підприємства електротранспорту Володимира Пуца щодо скрутного фінансово-економічного стану підприємства.

Як розповів керівник ЛПЕ, із 12 травня по 13 червня 2010 року на підприємстві відбувся страйк, оскільки працівникам заборгували заробітну плату за півроку. За цей час підприємство зазнало чималих фінансових втрат — 1,7 млн. грн. Наразі фінансово-економічна ситуація тут лишається критичною. Підприємство здійснює 40% усіх перевезень пасажирів у Луцьку. Зокрема, у 2010 році тролейбуси перевезли 7272,3 платних пасажирів та 12217,5 пільговиків. Загалом, за словами Володимира Пуца, ЛПЕ перевозить безоплатно 25 категорій громадян.

На фото: директор Луцького підприємства електротранспорту Володимир Пуц

Щороку Головне управління статистики у  Волинській області розраховує та доводить підприємству коефіцієнт співвідношення безплатних і платних пасажирів. Коефіцієнт 2011 року для обліку пільгових пасажирів, перевезених тролейбусами, майже удвічі вищий 2009 року. Компенсувати витрати на перевезення пільговиків повинна держава. Відтак, за 2010 рік нараховано 12366,1 тис. грн. компенсації, а фактично отримано 11345,88 тис. грн. Борг 2009 року — 1149,5 тис. грн. Тобто недоплачена фактична виконана підприємством робота у 2010 році на 2169,7 тис. грн. Різниця в тарифі за розрахунками підприємства минулого року склала 1454,5 тис.грн, фактично відшкодовано з міського бюджету 849 тис.грн. Відтак, недоотримано 605,5 тис. грн. Систематичне, упродовж останніх років неповне відшкодування витрат, пов'язаних з пільговими перевезеннями окремих категорій громадян призвело до важкого фінансового стану підприємства: існує заборгованість із виплати заробітної плати, складна ситуація зі станом контактної мережі та технічним станом автотранспорту.

Як зазначив Володимир Пуц, за умови повної та своєчасної оплати виконаної роботи колектив підприємства має можливість працювати безперебійно, якісно виконувати ремонтні роботи та забезпечувати маршрути міста транспортними засобами. Наразі підприємство має у своєму парку 49 автобусів, з них 46 — взяті у лізинг у 2007 році. Та, за словами Володимира Пуца, лізинг є непосильною ношею для підприємства. Станом на 1 січня 2010 року поточний борг зі сплати лізингових платежів становить 2257 тис. грн.

Депутати поцікавилися думкою керівника ЛПЕ, які ж заходи можуть врятувати підприємство. Володимир Пуц відповів, що потрібно перейти на договірні умови та не заважати працювати підприємству, яке потерпає від постійних перевірок із різних інстанцій.

Луцький міський голова Микола Романюк, звертаючись до депутатів, зауважив: «Це питання дуже болюче, в першу чергу для мешканців міста. І ми не повинні допустити перекосів». Депутати вирішили створити тимчасову контрольну комісію з питань перевірки діяльності ЛПЕ. Після короткого обговорення до складу цієї комісії увійшли три представники ВО «Батьківщина» — Роман Бондарук, Рустам Дячук, Антон Сосновський; по одному представнику від фракції «Фронт Змін» — Олег Дмитрук, «За Україну» — Павло Данильчук. На наступну сесію члени комісії повинні внести свої пропозиції щодо подальшої долі Луцького підприємства електротранспорту. 

Loading...