Рейс МН-17 був збитий ракетою ЗРК «Бук», випущеною з району смт Первомайське

Рейс МН-17 був збитий ракетою ЗРК «Бук», випущеною з району смт Первомайське

​Члени Міжнародної слідчої групи, що розслідує причини катастрофи рейсу МН-17, переконані, що мають у своєму розпорядженні незаперечні докази.

Джерело: Відомості

Члени Міжнародної слідчої групи, що розслідує причини катастрофи рейсу МН-17, яка сталася 17 липня 2014 року, переконані, що мають у своєму розпорядженні незаперечні докази того, що лайнер був збитий зенітною ракетою серії 9М38 зенітно-ракетного комплексу «Бук». Крім того, в розпорядженні слідства є докази, які дозволяють стверджувати, що місцем запуску ракети було поле в районі смт Первомайське, яке на той час перебувало під контролем проросійських бойовиків. Про це було оголошено сьогодні в ході презентації для родичів загиблих у катастрофі. Держави, що входять у Міжнародну слідчу групу (Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна), ведуть спільне кримінальне розслідування причин катастрофи авіалайнера.

Слідством були представлені проміжні висновки, в тому числі щодо системи озброєння, з якої було збито літак, і місця запуску ракети. Слідство щодо винних у катастрофі триває.

Версії

Проведені експертні дослідження, показання свідків, дані, зняті з мереж мобільного зв'язку, супутникові знімки, радіолокаційні дані, експертні висновки та інші докази, якими володіє слідство, вказують на те, що літак був збитий зенітним комплексом із землі. При цьому наголошується, що Міжнародною слідчою групою було опрацьовано й інші версії причин катастрофи. Зокрема, слідством були виключені версії про позаштатну ситуацію і теракт на борту літака. Навпаки, результати експертних досліджень підтверджують версію про те, що літак зазнав руйнівної дії ззовні. Версія про те, що авіалайнер був збитий у повітрі військовим літаком була перевірена, проте, на підставі радіолокаційних даних, показань свідків і даних експертних досліджень, вона була визнана неспроможною. Міжнародна слідча група своєму розпорядженні має достатню кількість радіолокаційних даних (отриманих як від України, так і від Росії), які в сукупності дають повну картину повітряного простору над східною частиною України. На підставі цих даних встановлено, що на момент катастрофи повітряних суден, здатних збити рейс МН-17, поблизу не знаходилося.

Засоби ураження

Розслідування показало, що літак, що здійснював рейс МН17, був збитий ракетою серії 9М38, що використовується в зенітно-ракетному комплексі «Бук». Слідство зіставило фрагменти ймовірного засобу ураження, виявлені на місці катастрофи, з матеріалом порівняння. Для цього було проведено розбирання різних типів ракет серії 9М38 ЗРК «Бук» і проведено порівняльний аналіз даного опорного матеріалу з металевими фрагментами, знайденими на місці катастрофи.

Судова експертиза

До завдання групи експертів входило встановлення зв'язку між виявленими фрагментами і обставинами збиття рейсу МН17. Необхідно було довести, що дані фрагменти не знаходились на даній території до моменту катастрофи і не були поміщені туди третіми особами згодом. Місце катастрофи не було обгороджено з метою проведення огляду експертами. Очевидно, що доступ до місця падіння літака був вільний. Два приклади, що підтверджують наявність зв'язку:

При розтині тіл членів льотного екіпажу було виявлено кілька осколків бойової частини ракети серії 9М38 ЗРК «Бук». На поверхні одного з фрагментів були виявлені сліди скла характерного типу, що використовується в конструкціях кабіни пілотів літака Боїнг 777. Було встановлено, що даний фрагмент проник всередину повітряного судна зовні через вікно кабіни.

• В одному з віконних прорізів був виявлений металевий фрагмент, ідентифікований як фрагмент ракети серії 9М38 ЗРК «Бук». Даний фрагмент був витягнутий з отвору в деформованому вигляді, що свідчить про те, що він потрапив у вікно внаслідок вибуху великої потужності.

Транспортування ЗРК

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким слідувала СОУ ЗРК «Бук» на територію України, а також маршрут її руху в зворотному напрямку. Це стало можливим завдяки обробці інформації, отриманої із записів перехоплених телефонних розмов, показань свідків, фотографій і відеоматеріалів, розміщених у соціальних мережах, а також відеоматеріалу, який ще не надавався розголосу і був отриманий від свідка. ЗРК переміщався з території Росії на територію Східної України і пізніше був перевезений на білому тягачі марки «Volvo» і тралі. Даний транспортний засіб супроводжувало кілька машин і люди у військовій формі. Територія запуску ракети

Кінцевим пунктом призначення ЗРК «Бук» стали сільськогосподарські угіддя неподалік від смт Первомайське. Даний факт підтверджується інформацією, наданою великою кількістю свідків, які бачили і яким вдалося зафіксувати конденсаційний слід ракети, запущеної за допомогою ЗРК «Бук», а також її рух у повітрі. Інша група свідків допомогла встановити зв'язок між конденсаційним слідом і СОУ ЗРК «Бук», яку вони бачили раніше 17 липня 2014 року. Слідча група провела роботу зі свідками, які бачили стовп диму, СОУ ЗРК «Бук» на місці запуску ракети в районі смт Первомайське, а також саму ракету після моменту її запуску. Журналісти взяли інтерв'ю у свідків, які спостерігали за запуском ракети з невеликої відстані від місця запуску. Ці свідки стверджують, що вони чули дуже інтенсивний і високий свистячий звук. Після того як запуск ракети було проведено за допомогою ЗРК «Бук», СОУ ЗРК «Бук» покинула місце запуску ракети своїм ходом. Через деякий час її знову завантажили на тягач марки «Volvo» і відвезли до російського кордону. Вночі колона перетнула кордон у напрямку Російської Федерації.

Джерело: СБУ

Loading...