Рак молочної залози на ранніх стадіях можна вилікувати

Рак молочної залози на ранніх стадіях можна вилікувати

Лікарі називають молочні залози жінки «органом-мішенню». Це означає, що будь-які гормональні порушення в жіночому організмі позначаються насамперед на здоров’ї цього органа. Особливо шкідливі для грудей стреси, жирна та калорійна їжа, травми молочних залоз.

Джерело: Відомості

Лікарі називають молочні залози жінки «органом-мішенню». Це означає, що будь-які гормональні порушення в жіночому організмі позначаються насамперед на здоров’ї цього органа. Особливо шкідливі для грудей стреси, жирна та калорійна їжа, травми молочних залоз. Як же убезпечити себе від можливих проблем, «Відомостям» розповів головний лікар Волинського обласного онкологічного диспансеру Орест Андрусенко.

— Наскільки актуальна нині проблема раку молочної залози в Україні та на Волині зокрема?

— Рак молочної залози не лише в Україні, а й у всьому світі займає перше місце серед онкозахворювань у жінок. Хоч ми й можемо нарікати, що в Україні погана екологія чи недостатньо діагностичного обладнання, але кількість онкохворих жінок зростає і в Центральній Європі та Америці. Той факт, що це захворювання спостерігається переважно в економічно розвинених країнах, очевидно, пов’язаний з тим, що там низька народжуваність, дітей вигодовують груддю дуже короткий проміжок часу. У цих країнах значно більша чисельність жінок, які приймають гормональні контрацептиви, причому часто безконтрольно. Впливають також і генетичні фактори, зміна способу життя, різноманітні ендокринологічні порушення. Захворюваність на Волині становить 46 на 100 тисяч населення. Щороку ми діагностуємо від 230 до 250 захворювань на рак молочної залози у жінок віком 22-80 років. Зазвичай виявляємо рак на ІІ-ІІІ стадії.

— Чим пояснюється такий високий відсоток раку в стадії занедбаності?

— Проблема в тому, що жінки пізно звертаються до фахівців. Лікуються нетрадиційними методами — у цілителів, фітотерапевтів, які беруться не за свою справу. Втрачаючи дорогоцінний час, хвороба розвивається і пухлина росте. Витрати на лікування раку занедбаних форм дуже зростають, інколи у 25 разів. Якщо на ранніх стадіях буває достатньо міні-хірургічного лікування, то у разі запущених форм призначають комплексну терапію: хіміотерапію, опромінення, гормонотерапію, імунотерапію тощо.

— Наскільки своєчасне звернення до лікаря збільшує шанси на повне одужання хворих на рак молочної залози?

— Я можу навести приблизні шанси на виживання протягом 5 років при різних стадіях раку. На так званій нульовій стадії, коли виявляють окремі ракові клітини, шанс вижити становить 100%, у разі раку І стадії — більше 94%, ІІ стадії — близько 83%, ІІІ стадії — 47% хворих. На ІV стадії, коли є віддалені метастази, виживають лише 13,7% жінок. Тобто різниця вражаюча. Медициною доведено, що рак починається не одразу, а поступово. Цьому захворюванню дуже часто передують так звані передракові хвороби — фіброаденоми, локальні фіброаденоматози, протокові поліпи, додаткові дольки молочних залоз, з яких з плином часу виникають справжні злоякісні пухлини.

— Чи діагностується рак нульової стадії?

— Так, це можливо, наприклад у випадках, коли оперуємо вузлові форми мастопатії, фіброаденоми. Тоді визначаємо, чи є злоякісні клітини. У позитивних випадках виконуємо мінімальні операції (невеликого об’єму).

— На що має звернути увагу жінка, щоб не допустити хвороби?

— Насамперед, якщо жінка при самообстеженні виявила у себе ущільнення у молочній залозі, почервоніння, зміну шкіри по типу «лимонної шкірки», виділення з соска, деформацію соска чи самої молочної залози, одразу повинна звернутися до фахівця — лікаря-онколога (мамолога), акушера-гінеколога чи хірурга. При потребі спеціаліст скерує хворого на консультацію в онкодиспансер. Для підтвердження діагнозу у Луцьку, Нововолинську, Ковелі та Любомлі є стаціонарні мамографи. Для профілактичного виявлення використовуємо мамографічний скринінг раку молочної залози — дослідження в умовах мінімальних променевих навантажень, яке проводиться жінкам після 35 років (у 40-50 років — раз на два роки, після 50 — щорічно). Можливість розпізнати патологічні процеси в молочних залозах складає 95%. У нас є і пересувний мамограф для обстеження хворих. Інформацію про дату й час перебування його нададуть у районних лікарнях, амбулаторіях, ФАПах. Для встановлення діагнозу в обласному онкодиспансері необхідно пройти й УЗД (метод дозволяє з точністю розпізнати вузлові утворення, дифузні зміни, дає можливість оцінити структуру осередку ураження, його характер, глибину розташування), цитологічне, гістологічне обстеження та імуноферментні аналізи. Ці дані дозволяють правильно встановити діагноз і визначити тактику лікування.

— А якщо час вже втрачено?

— Навіть у занедбаних стадіях вдається дуже часто зменшити пухлину і виконати органозберігаючі операції. Медицина зараз знаходиться на такому рівні, що й при третій чи навіть четвертій стадії раку, коли метастази вже далеко за межами органа (уразили легені, печінку, кістки), при вірно підібраному комплексному лікуванні вдається продовжити тривалість і якість життя хворого.

— Що можна зробити, аби поліпшити ситуацію із захворюваністю на рак молочної залози?

— Варто підтримувати репродуктивне здоров’я, вести регулярне статеве життя, збалансовано харчуватися, не зловживати алкоголем та не курити.

Від 80 до 91% захворювання жінки виявляють при самообстеженні. Для цього потрібно регулярно на 10-16-й день менструального циклу проводити обстеження своїх грудей. Зміни в молочній залозі визначаються в різних положеннях: з опущеними вниз руками, з піднятими за голову, при надавлюванні на сосок і ареолу, при підніманні молочної залози вверх протилежною рукою. Повертайте тулуб в різні сторони, щоб краще побачити зміни контурів і розмірів залоз. Пропальпуйте груди і в положенні лежачи. Почніть із зовнішньої частини, за годинниковою стрілкою поступово перейдіть до внутрішньої ділянки, соска (його стискають між пальцями, починаючи з країв ареоли, щоб переконатися, що немає виділень), пахвинної, під- і надключичної ділянки. Завдяки самообстеженню не тільки зменшиться частота запущених випадків, але й знизиться смертність.

Loading...