Дурсун Мірза: Мешканці Луцька заслуговують на високу повагу

Дурсун Мірза: Мешканці Луцька заслуговують на високу повагу

Дружній і водночас діловий візит мера турецького міста Бандірма Дурсуна Мірзи відбувся у святкові для Луцька дні.

Джерело: Відомості

Бандірма - місто і адміністративний центр в Туреччині, провінція Баликесир. Розташоване на березі Мармурового моря, на протилежному від Стамбула березі. “По прямій”, скориставшись морським паромом - можна подолати відстань у 118 км. від Стамбула до Бадырми за три години. Населення міста 140 000 мешканців.

Кілька років тому  Дурсун Мірза приїхав до Львова зі своїм радником з метою укласти партнерську угоду. Але Львів видався їм надто серйозним для відносно невеликого портового міста.  Тоді для партнерства були розглянуті Тернопіль, Рівне, але вибір зупинили на Луцьку, про що Дурсун Мірза не жалкує.   

“Минає три роки як ми уклали угоду про партнерство між двома містами. Коли вперше завітали сюди то були вражені в першу чергу гостинністю та щирістю лучан. Серед тих, хто нас сьогодні зустрічає у Луцьку -  мер міста Микола Романюк, і співачка та громадський діяч Тетяна Ціхоцька. Дякуючи якій ми і познайомились з мером Луцька. Це вже другий наш візит до вашого міста,  ми збираємось приїздити щороку”.

Два міста - дві великих різниці

“Без сумніву - ваше місто відрізняється від нашого. Мої найглибші враження - від людей.  Вони дружелюбні, високо освічені, шанобливі, дуже гарні люди.  Щоразу, коли нам доводилось спілкуватись з лучанами - ми бачили щасливі обличчя, усмішки та відкриті серця. - це найбільше, що вражає. Тобто, в першу чергу справляють враження не якісь зовнішні відмінності між містами  в структурі вулиць чи архітектурі. Викликають захоплення  саме люди - мешканці Луцька. Вони заслуговують на високу повагу”.

Дозвілля мера

Коли потрапляєш до Туреччини - звертаєш увагу на  цікавий спосіб чоловічого дозвілля: ввечері, а бува й вдень - вони сидять за столами у якому-небудь кафе, пьють чай-каву, курять тютюн, і грають в нарди. Нікуди не поспішають. ведуть повільну розмову. Дурсун Мірза одразу заперечив: у нього, як у мера,  зовсім немає вільного часу для вечірніх  посиденьок. Але ти не менш  зізнався, що дуже добре знається на усіх тих настільних іграх і його улюблена розвага це і є гра в бекгамон, тобто у так звані “короткі нарди”.  То все ж - чого більше п'є мер Дурсун Мірза - чаю чи кави, адже відомо, що в Туреччині чаю п'ють аж ніяк не менше ніж кави? “Протягом дня кожні десять - п`ятнадцять хвилин ми п'ємо чай. Для кави ж виділяємо особливий момент - аби поспілкуватись з друзями, колегами”.

“Раки-застілля”: коли турки співають?

Дурсун Мірза розкрив секрет веселого турецього застілля, який ми, як зясувалось, знаємо не гірше за нього. Лише складові  цього секрету  в нас трішки інші. “Ми звемо це - “раки-застілля”. Багато традиційних страв і келишки традиційного турецького міцного напою -  раки”. (Раки вважається традиційним міцним спиртним  напоїв Туреччини. По суті це виноградна горілка, настояна на анісовому корінні. Традиційно вживають розбавленою, при змішуванні з водою раки набуває біло-молочного вигляду).  

“Ми відпочиваємо, пригощаємось, розслабляємось - і в якійсь момент з'являються музиканти з традиційними турецькими інструментами. Тут і починається починається спів”.

“Ми проти будь яких війн”

Наша розмова від веселощів перейшла до тем серйозних. І Туреччина і Україна переживають непрості часи. Низка терористичних актів, спроба державного перевороту і військово-політична напруженість - у них,  бойові дії на сході країни - у нас. Я спитав у мера: знаючи сильний національний дух турків, наскільки вони консолідуються у вирішенні згаданих проблем. Його відповідь не була короткою.

“Під час нашого візиту у Луцьк ми побували на урочистостях, де вшановували пам'ять воїнів, що загинули під час бойових дій в зоні АТО. Нам дуже близький цей біль втрат. Ми бачили сльози матерів та горе сімей, які втратили батька, чоловіка чи сина. Це - неймовірне горе простих людей, які встали на захист Незалежності своєї країни. Війна в сучасному світі  - недопустима форма вирішення проблем - чи всередині країни чи в стосунках між державами.  Ми проти будь-якої війни. Але в світі існує міжнародна загроза у вигляді країн чи окремих державних діячів, які розглядають увесь світ крізь свої імперські амбіції. Моя особиста позиція - я проти тих імперських країн, які виступають загарбниками по відношенню до незалежності країн-сусідів.

Мер міста Бандірма Дурсун Мірза назвав помилковою політику нинішнього уряду своєї країни по відношенню до тих країн - сусідів, з яких походить погроза тероризму. Помилка полягає, за його словами, у  тому, що уряд продовжує підтримувати багатосторонні стосунки з країнами - зокрема, з Сирією, Єгиптом - з території яких як раз і походить загроза тероризму. “З території цих країн до нас в Туреччину надходить підтримка тих жахливих акцій,  коли  в скверах чи аеропортах, інших місцях скупчення людей терористи, обвішані вибухівкою, підривають себе, знищуючи все навкруги. Тероризм - це те, проти чого ми готові постійно боротися. Бандирма - спокійне затишне місто на морському узбережжі. Страшно собі навіть уявити щоб там могли трапитись якійсь трагічні події”.

“Я працюю тільки в команді”

І радник і друг Дурсуна Мірзи - Джафер Кос. Запитую мера: а що як запропонують підвищення - місце в регіональній управі чи в уряді?  “Я вірю лише тільки у командну роботу. І я маю прекрасну команду в Бандирмі. От, наприклад, поруч мене - дуже важлива частина команди - мій радник, Джафер, на якого я дуже покладаюсь”.

То виходить, і в радника, так само як і в мера мало часу на дозвілля та відпочинок?

“Насправді - найкращим відпочинком для мене є спілкування з друзями” - відповів Джафер.

Наприкінці травня в Бадирмі побувала делегація з Луцька. Творчий колектив під керівництвом співачки Тетяни Ціхоцької виступив на міжнародному фольклорному фестивалі. Мер Бандирми  Дурсун Мірза не міг не згадати про успішний виступ наших артистів. “Вони привернули до себе увагу не тільки тим, що вони з України. Дуже вразили костюми - незвичні візерунки, я б сказав - у них вишукані вбрання”. Радник Джафер Кос додав: “Ми оцінили гарний танець і майстерний спів колективу  Тетяни Ціхоцької  “Заспіваймо, родино”. Вони дуже артистичні і мають серйозну вокальну підготовку. Виступи тривали 4 дні, ваших артистів публіка по-справжньому полюбила. Кожен їхній вихід супроводжувався гучними оплесками.  

Турецький подарунок

На пам'ять про візит турецький мер подарував міському голові Луцька набір для приготування кави. В прикрашеній традиційним турецьким візерунком дерев'яній коробочці - набір на двох: дві філіжанки і турка -”джезва”. Також в набір входить кава і детальна інструкція як з любов'ю приготувати традиційну турецьку каву. Я запитав у мера, чи це справді свого роду “стандарт” дарувати такий набір, мовляв - чи не усім підряд вони дарують традиційну турецьку джезву. “Ні, не усім підряд, такий набір для кави - особливий знак дружніх стосунків. В Туреччині є прикмета: якщо вип'єш кави з чашки співбесідника - пам'ятатимеш його протягом 40 років. Тому чашки дарують не тільки  на пам'ять, а ще й як знак відкритості намірів, прояв особливого ставлення. А мер Вашого міста Микола Романюк - особлива людина для нас, тому й подарунок - особливий”.

Розмовляв Дмитро Ураєв

Спілкуватись з турецькими гостями допомагала Анастасія Яковлєва.

Loading...