У Франції робот пересадив людям нирки

У Франції робот пересадив людям нирки
Доктор Думерк (зліва), який керував роботом, разом із Федеріко Саллюсто, координатором урологічних транспланстацій тулузького медцентру. / Фото: REMY GABALDA / AFP

У медичному університетському центрі Тулузи зробили перші в Європі операції з пересадки нирок людям, що страждають на ожиріння.

Джерело: Відомості

Проведення операцій, які зазвичай протипоказані людям підвищеним індексом маси тіла (ІМТ), стало можливим завдяки участі робота, повідомляє агентство RFI.

Рніше такі пересадки нирок людям, які страждають надмірною вагою, робили тільки в Чикаго. На європейському континенті перші подібні операції здійснили в Тулузі в травні і в червні нинішнього року.

Першими пацієнтами стали двоє чоловіків: один важить 105 кг при зрості 163 см, другий — 130 кг при зрості 180 см. ІМТ першого становить 37 пунктів, ІМТ другого — 40.

У разі, якщо індекс маси тіла пацієнта перевищує 35, йому протипоказано проводити класичну пересадку нирок, розповів в п'ятницю, 19 серпня, доктор Ніколя Думерк, який керував діями робота.

Доктор уточнив, що в разі проведення таким пацієнтам «звичайної» операції, занадто високий ризик отримання постопераційної інфекції та (або) випадання нутрощів. Участь робота в операції дозволяє провести пересадку через невеликий, 4-сантиметровий надріз у черевній порожнині.

Разом з роботом в операції брали участь лікарі урологічної клініки Рангьой, що входить до складу медичного університетського центру Тулузи.

Думерк заявив, що обидва пацієнта зараз нормально проходять відновний період.

Доктор розповів, що в липні в клініці Рангьой пройшла ще більш вражаюча операція за участю робота: пересадку здійснили людині з ІМТ 64, який мав рак нирок. При зрості 179 см чоловік важить 205 кг.

«Ці досягнення дають надію огрядним пацієнтам, що потребують пересадки, у яких досі не було шансів», — заявив Думерк і зазначив, що зараз в Тулузькому госпіталі в черзі на пересадку нирок знаходяться 20 осіб з підвищеним ІМТ.

Loading...