Найстаріша пересаджена нирка в світі «працює» вже сто років

Найстаріша пересаджена нирка в світі «працює» вже сто років

У Сью Вестхед , якій зараз 68 років, в 1970-х роках була діагностована хвороба нирок.

Джерело: Відомості

Стан жінки викликав побоювання, її власні органи функціонували не більше, ніж на одну десяту, і лікарі прийняли рішення про трансплантацію нирки. Донором стала мати Сью Енн, які на той час було 57 років. Операція відбулася в Ньюкастлі, в лікарні Королеви Вікторії в листопаді 1973 року. Зараз вік нирки досяг ста років — і вона все ще працює, повідомляє Medportal.

Колишня пацієнтка розповіла, що на момент операції вона відчувала себе дуже погано, пересувалася з великими труднощами і була вся жовта. За словами Сью, її мати дала їй життя вдруге. «Це був досить страшний час. Я лежала в палаті, і люди навколо вмирали. Я пам'ятаю, що думала, що буду щаслива, якщо проживу хоча б ще п’ять років. Це було 43 роки тому, і моїй нирці в листопаді виповниться 101 рік, — додала вона. — Думаю, це через хороші гени моєї матері».

Лікарі після хірургічного втручання повідомили родині, що пересаджена нирка пропрацює максимум 20 років, потім буде потрібна повторна трансплантація. Однак орган все ще функціонує — можливо, не в останню чергу тому, що його володарка неухильно дотримувалася рекомендацій медиків і приймала по 20 таблеток у день, щоб уникнути відторгнення нирки.

Професор Дерек Манас (Дерек Манаса), президент Британського товариства трансплантації (British Трансплантація Society), заявив, що випадок Сью дає надію тим хворим, які зараз перебувають на діалізі, і може надихнути інших людей стати донорами за життя або приєднатися до Реєстру донорів органів.

Жінка зі столітньою ниркою могла б потрапити до Книгу рекордів Гіннесса, але, на жаль, офіційних записів про трансплантацію не залишилося. Як рекорд, наприклад, в 2013 році був зафіксований випадок Джона Маккафферті, який переніс операцію з трансплантації серця в 1982 році. Йому обіцяли, що він проживе ще 5 років — однак він помер у 73-річному віці (в лютому 2016 року року).  

Loading...