Китайські медики пересадили хребет, надрукований на 3D-принтері

Китайські медики пересадили хребет, надрукований на 3D-принтері

Лікарі в Пекіні за допомогою 3D-принтера створили новий хребет для пацієнта, якому видалили п’ять хребців, уражених раком.

Джерело: Відомості

Така операція була зроблена вперше в світі, кажуть лікарі.

Як повідомляє laowai.ru з посиланням на Chinadaily.com.cn, 40-річний чоловік на прізвище Юань перебував на операційному столі більше шести годин. Заміні підлягала ділянка грудного і поперекового відділів загальною довжиною в 19 сантиметрів.

Пацієнту діагностували хордому - рідкіснея новоутворення, яке вражає хребет і череп. Експериментальне хірургічне втручання дасть йому можливість жити повноцінним життям. Лікарі стверджують, що при використанні традиційних методів лікування, навіть за найсприятливішого результату, він залишився б паралізованим.

Операцію проводили в два етапи. Під час першого хірурги вкрутили в хребет чотири титанових гвинта, а під час другого — вставили імплант, роздрукований на 3D-принтері. В історії медицини раніше не відомі випадки заміни такої великої ділянки хребта в одного пацієнта.

Порожнеча, що утворилася після видалення п’яти хребців, була занадто велика для установки титанового сітчастого каркаса, який традиційно використовується в таких операціях. У випадку з Юанем цей метод був визнаний занадто ризикованим. Його імплантат сконструйований так, що повинен впоратися з викривленням хребта, а лікарі розробили спеціальні суглоби, які кріпляться до титанових стержнів.

Крім того, 3D-відбиток має пори, які дозволять кісткам здорових хребців врости в нього і зрештою з’єднатися в єдине ціле.

Після операції Юань був поміщений в звичайне стаціонарне відділення, а не в інтенсивну терапію, оскільки втратив менше крові, ніж при пересадці традиційного імпланта. Він відновлюється набагато швидше, ніж очікувалося, кажуть лікарі.

У серпні 2014 року в цій же лікарні лікували 12-річного хлопчика, який страждав від рідкісної пухлини в другому шийному хребці. Йому також імплантували фрагмент, створений за допомогою 3D-друку.

Пекінські ортопеди почали вивчати можливість медичного застосування кісток, віддрукованих в 3D, в 2009 році. Пізніше вони провели тести на тваринах, а в кінці 2012 року почалися клінічні випробування. У вересні минулого року методика отримала схвалення китайської влади.

Loading...