Як харчуємося - так і хворіємо

Як харчуємося - так і хворіємо

Наше харчування безпосередньо повязане з нашим здоровям.

Джерело: Відомості

Поза всякими сумнівами, їжа відіграє дуже важливу роль в нашому житті. Те, як ми харчуємося, безпосередньо пов'язане з нашим здоров'ям, адже за допомогою їжі ми забезпечуємо свій організм певними поживними речовинами, які йому необхідні для коректної роботи.

Неправильне ж харчування дає абсолютно зворотний ефект, воно може стати найлютішим ворогом нашого здоров'я, так як шкідливі продукти не мають достатньої кількості поживних речовин, зате сильно перевантажують наше тіло токсинами.

А цифри, пов'язані із захворюваннями людей через погане харчування, з кожним роком стають все більш тривожними. Сучасний ритм життя в поєднанні з економічним інтересом харчової промисловості зробили свою справу: величезна кількість людей у ​​всьому світі вибирають фаст-фуд в якості основного типу споживаної їжі.

Піца, смажені стейки, млинчики, гамбургери, картопля фрі, хот-доги, м'ясні напівфабрикати, солодощі і газовані напої перетворюють наші смакові пристрасті в справжню бомбу уповільненої дії для нашого ж здоров'я.

Їжа: міфи і реальність

 Білок. Дуже важливо навчитися розрізняти тип білків, який потрібен нашому організму, і той, який може завдати йому шкоди. Білки рослинного походження, а також білки, що містяться в пісному м'ясі, роблять позитивний вплив на організм, вони допомагають нарощувати і зміцнювати м'язи.

У червоному ж м'ясі міститься токсичний жир, інші токсини, всілякі добавки і гормони, лікарські препарати та інші сполуки, які можуть пошкодити шлунково-кишковий тракт і викликати розвиток захворювань.

Проведені наукові дослідження показали, що вживання в їжу червоного м'яса 5 разів на тиждень в 4 рази підвищує ризик розвитку раку товстої кишки в порівнянні з тими, хто дозволяє його собі лише раз на місяць.

Молоко. Незважаючи на те, що протягом останніх десятиліть нас постійно переконували в необхідності споживання молока для забезпечення організму кальцієм, сьогодні ця точка зору вже не так підтримується. Виявляється, цього робити зовсім не обов'язково. Справа в тому, що зі споживанням молока вчені пов'язують появу різних проблем зі здоров'ям: наприклад з кровообігом, захворюваннями дихальних шляхів, діабет та алергію тощо.

 

Крім того, відомо, що в молоці міститься білок казеїн, який може стати причиною розвитку онкологічних захворювань.

Цукор. Цей продукт є одним з найбільш вживаних у всьому світі і одночасно одним з найшкідливіших для організму. Справа в тому, що цукор викликає звикання і є основною причиною розвитку діабету, від якого страждають близько 300 мільйонів чоловік (щорічно діабет викликає 5% смертей). Цукор знижує захисні функції нашого організму, живить ракові клітини, вивільняє адреналін, сприяє скупченню жирів і викликає нервозність і депресію.

Харчова піраміда змінилася

 До недавнього часу харчова піраміда виглядала наступним чином: на самій вершині розташовувалися солодощі, потім йшли молочні продукти, фрукти, овочі і, нарешті, в самому низу - вуглеводи.

Сьогодні ж ця харчова піраміда повністю змінилася: вуглеводи перемістилися на самий верх, за ними слідують молочні продукти і ... червоні вина. Далі йдуть горіхи, птиця, риба і морепродукти, а потім цільні злаки. Нарешті, біля самої основи цієї піраміди розташувалися фрукти, овочі і оливкове масло (холодного віджиму) або здорові жири (жирні кислоти Омега-3).

При цьому кожен з нас повинен уважно ставитися до свого типу харчування і намагатися вживати продукти з тим розрахунком, щоб забезпечити свій організм необхідними йому поживними речовинами. Тільки так він зможе коректно виконувати всі свої функції.

Недолік або дефіцит поживних речовин в організмі може привести до появи короткострокових або довгострокових проблем зі здоров'ям, вирішити які буде вже не так просто, як заробити.

Крім того, не варто забувати, що неправильне харчування є основною причиною ожиріння, серцево-судинних захворювань, депресії, порушення роботи печінки і нирок і т.д.

У процесі приготування і теплової обробки більшість продуктів втрачають свої корисні властивості (не всі, але більшу їх частину). Ще рекомендується споживати органічні продукти, так як в них міститься менше всіляких добавок, а при їх вирощуванні не використовувалися добрива та пестициди, здатні зашкодити нашому здоров'ю.

Ну і останнє: своє харчування необхідно строго контролювати, якщо є будь-яке розлад травлення. Недолік поживних речовин бажано заповнювати, можна це робити за допомогою добавок, але краще все-таки віддавати перевагу натуральній їжі.

Loading...