Володимир Гройсман планує провести серйозну модернізацію медицини в Україні.

Володимир Гройсман планує провести серйозну модернізацію медицини в Україні.

Система охорони здоров’я в Україні уражена на всіх рівнях

Джерело: Відомості

Проведення модернізації медичних закладів, зміна системи лікування та його фінансування, завершення реформи екстреної медичної допомоги та демонополізація на ринку ліків дозволить відновити систему охорони здоров’я країни. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі телеканалу "1+1" увечері четверга, 19 травня.

"Сьогодні система охорони здоров’я держави уражена, уражена на усіх рівнях. І нам потрібно сьогодні відійти від кожного фельдшерсько-акушерського  пункту на селі і дійти до кожної обласної лікарні і інститутів змінити їхню технологічну базу, дати можливість упровадження нових протоколів лікування, так, як лікуються люди у всіх європейських країнах, і вони одужують швидко, змінити принцип фінансування койко-місць, а фінансувати безпосередньо ту людину, яка потребує медичної допомоги, запроваджувати повну модернізацію технологічного обладнання, яке використовується у медичному процесі, завершити реформу екстреної допомоги, яка є також ключової ланкою в оздоровленні українського суспільства", - заявив Володимир Гройсман.

Згідно з презентованим у четвер Планом пріоритетних кроків на 2016 рік, Уряд, зокрема, ставить перед собою завдання демонополізації закупівлі ліків та досягнення реального референтного ціноутворення, зазначив Прем’єр-міністр. "Мова йде про те, що за кордоном ліки в перерахунку до України коштують дешевше, ніж в Україні. Це говорить про те, що на ввезенні в Україну є серйозні бар’єри, які не дозволяють ввезти конкурентно якісні ліки для того, щоби українці могли лікуватися", - заявив він.

Також Уряд розпочне боротьбу із серцево-судинними захворюванням, від яких в Україні щороку помирають 426 тис осіб. 500 млн грн щороку дозволить зменшити цей показник на чверть за декілька років, наголосив Прем’єр-міністр. "Це 100 тисяч людей, які можуть жити. Це наші батьки, це наші близькі", - зазначив Володимир Гройсман.

З цією метою Уряд почне створення центрів кардіосудинної хірургії, що дозволить проводити відповідні маніпуляції, зменшити смертність та інвалідність людей від серцево-судинних захворювань.

Як приклад вжитих Урядом заходів у сфері охорони здоров’я, Володимир Гройсман навів приклад із розблокуванням постачання ліків для онкохворих дітей. За його словами, після того, як на першій Годині запитань до Уряду у Парламенті народні депутати звернули увагу до проблеми нестачі медичних препаратів для онкохворих дітей через блокування їх розвезення по Україні дистриб’юторами, Уряд спільно з регіонами сформував необхідний запас ліків з місцевих ресурсів. Прем’єр-міністр подякував головам обласних адміністрацій, обласних рад і міст за те, що вони забезпечили вирішення цієї проблеми. Наразі медичних препаратів розвезено на суму близько 400 млн грн, зазначив він.

Разом з тим, в Україні існує проблема із нестачею щеплень для дітей, зауважив Володимир Гройсман. "Мені болить, що діти в таких стражданнях долають свої хвороби. Я думаю, що це болить кожній нормальній людині, - наголосив він. - Переконаний, що за декілька місяців ми ситуацію стабілізуємо. Але багато часу було втрачено в тому числі через лобі, яке блокує".

Прем’єр-міністр зауважив, що попередній Уряд розпочав закупівлю ліків через міжнародні організації, що дало 10-90%, у середньому 30-70%, економії коштів. "Ці 600 млн, 700 млн, мільярд щороку осідали за кордоном, осідали у дистриб’юторів, які абсолютно байдуже ставляться до того, якими ліками лікуються українці", - підкреслив він.

Відповідаючи на питання щодо проблеми трансплантації кісткового мозку в Україні, Володимир Гройсман зазначив, що Уряд спільно з громадянським сектором визначить необхідні кроки, у тому числі у цьому напрямку. "Проблема є надзвичайна глибока. Звісно, діти є надзвичайно великим пріоритетом для нас усіх, - підкреслив він. - Я відповідально до цього ставлюся, мені дуже хочеться вирішити цю проблему".

Loading...