Шахраї витягли з тернопільчан більше трьох мільйонів гривень

Шахраї витягли з тернопільчан більше трьох мільйонів гривень

Потерпілим вдалось повернути лише шосту частину - це близько трьохсот тисяч гривень.

Джерело: Відомості

Про це йшлося на брифінгу в Головному управлінні Національної поліції в Тернопільській області. Причина зустрічі - збільшення випадків шахрайств на теренах краю.

Від початку цього року правоохоронці Тернопільщини зареєстрували 234 звернення користувачів ПриватБанку, яких ошукали на 1 мільйон 822 тисячі. По сто сімдесят трьом фактам, пов'язаних із шахрайством з електронними грошима, відкрито кримінальні провадження. Службі безпеки банку вдалося повернути потерпілим лише шосту частину - це близько трьохсот тисяч гривень.

За словами заступника керівника департаменту безпеки Прикарпатського регіонального управління "ПриватБанку" Анатолія Сівчука, розповсюджені три види шахрайств - це скімінг - при якому використовується скімер — інструмент зловмисника для зчитування магнітної доріжки платіжної карти, кеш-трепінг - зловмисники встановлюють на купюрoобмінник бaнкомату спеціальну накладку, яка перешкоджає видачі готівки клієнту та кардінг.

Останній вид шахрайства найбільш розповсюджений. Люди самостійно передають шахраям особисті дані - пін-коди, CVV - коди та інші реквізити.

Працівники банку застерігають у жодному разі не писати пін-код на картці, не повідомляти невідомим жодних цифр, які надійшли смс-повідомленням, а при купівлі-продажу товарів через інтернет, завести нову картку і не вказувати мобільний телефон, прив'язаний до основного рахунку.

Заступник начальника відділу управління кримінальної поліції СергійГорянний стверджує, що у 2015 році кількість щахрайств зросла в півтора рази. Серед найбільш поширених - це неправдиве повідомлення про скоєння рідними ДТП чи інших злочинів та вимагання за це викупу, а також шахрайства через мережу Інтернет. Зареєстрували правоохоронці і злочини під приводом зняття порчі, а також людьми, які прикидалисясоцпрацівниками та втиралися в довіру до старших людей. Не нехтують шахраї і збором коштів для бійців у зоні "АТО" та будь-якими миттєвими виграшами цінних призів.

Юридичний психолог Михайло Козюк закликає недовіряти незнайомцям та маловідомим людям, припиняти з ними будь-які розмови, а особливо, якщо вони стосуються грошей чи банківських операцій. Зазвичай, переконаний психолог, аферисти здійснюють тиск на почуття рідних та близьких, вводять жертву в шок. Щоб не потрапити в пастку Михайло Козюк радить перевіряти отриману інформацію й розповісти про можливі види шахрайств рідним та близьким, інформує сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській області.

Loading...