Донори крові живуть довше

Донори крові живуть довше

Скандинавські вчені встановили, що постійні донори крові живуть довше.

Джерело: Відомості

Регулярно здаючи кров, можна продовжити життя не тільки іншим людям, а й собі. До такого висновку прийшла група дослідників з Данії та Швеції, котрі здійснили масштабний експеримент, в ході якого була проаналізована інформація про стан здоров’я декількох мільйонів донорів крові зі скандинавських країн, повідомляє агентство FlashNord.

«Скандинавія — єдиний регіон, де могла бути пророблена подібна робота, тому що тільки тут зібрано настільки багато даних, — заявив датському науковому порталу videnskab.dk співавтор дослідження професор Копенгагенського університету Хенрік Уллум. — Отримані результати змусили мене зітхнути з полегшенням. Ми не знайшли ніяких свідоцтв того, що донорство крові може бути небезпечним. Навпаки, постійні донори живуть довше за тих, хто здавав кров лише пару разів в житті».

Кілька проведених раніше досліджень вказували на те, що люди, які здають кров, в середньому живуть на кілька років довше тих, хто цього не робить, проте, за словами скандинавських вчених, порівнювати ці дві групи некоректно, оскільки кров приймають лише у споконвічно здорових людей . Щоб уникнути статистичної пастки, яку дослідники назвали «ефектом здорового донора», порівнянню піддавали дані про постійних донорів і тих, хто також здає кров, однак робить це рідко. Як з’ясувалося, в першій групі ризик передчасної смерті трохи нижчий, ніж у другій.

Причини такого ефекту до кінця не зрозумілі. За словами Уллума, видиму користь від процедури отримують лише деякі люди — наприклад ті, у кого в крові підвищений вміст заліза. Відомо також, що постійні донори дещо легше переносять крововтрату, що підвищує їхні шанси вижити в надзвичайних ситуаціях.

Результати дослідження опубліковані в останньому номері американського медичного журналу Transfusion.

Loading...