Гірка правда про голодомор – пересторога для нас та майбутніх поколінь

Гірка правда про голодомор – пересторога для нас та майбутніх поколінь

Звернення голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика у зв’язку з Днем пам’яті жертв Голодоморів

Джерело: Відомості

Дорогі волиняни! Щороку, в четверту суботу листопада, Україна вшановує пам’ять жертв голодоморів. Найбільш жахливим в історії людства став голодомор 1932-1933 років, який забрав мільйони людських життів. За різними підрахунками, Україна втратила до чверті свого населення. Це – справжня війна проти власного народу. Масове фізичне винищення українських хліборобів на унікальних родючих чорноземах було свідомим терористичним актом, внаслідок чого винищили не тільки цілий клас заможних селян, а й зруйнували соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру та самобутність.

Масштаби трагедії голодомору можна усвідомити не тільки через цифри, але й через здатність кожної людини сприймати чуже горе, як своє. Цей біль живе і в наших душах. Позаяк неможливо людським розумом осягнути цей злочин проти людства, проти людяності. Важко збагнути, що за цим стояла цілеспрямована, продумана політика тоталітарного режиму.

Ця глибока рана в історії українського народу ніколи не зітреться у національній пам’яті. Гірка правда про голодомор є пересторогою для нас та майбутніх поколінь, аби не допустити в подальшому повторення найстрашніших помилок.

Головне, що наперекір усьому український народ вистояв і вижив. Україну не поставили на коліна і не зламали. Сьогодні українці – гідна нація, яка не має бажання до помсти, до війни, а прагне миру і злагоди в своїй країні.

І хоча, на щастя, Волинську землю оминули ті страшні події, ми, волиняни, також віддаємо данину пам’яті мільйонам синів і дочок України, загиблих від штучного голоду. Тому звертаюсь до всіх волинян із проханням вшанувати пам’ять жертв голодоморів. Нехай запалені у кожній оселі свічки стануть символом вічної пам’яті про тих, для кого голодомор став дорогою в небуття. Хай цей день увійде в наші серця тихою молитвою, спонукає до людяності та милосердя, а щире примирення та суспільна злагода стануть запорукою розвитку мирної, незалежної, європейської Української держави.

Вічна пам’ять невинним жертвам Голодомору!

Слава українському народові!

Слава Україні!

 

Loading...